Sandvollan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 63°58′0,37560″N 11°22′17,530″Ø Sandvollan er en tidligere kommune i Nord-Trøndelag fylke og ble innlemmet i Inderøy kommune i 1962. Sandvollan utgjør norddelen av Inderøy, og ligger mellom Borgenfjorden i sørøst, Beitstadfjorden i nordvest og med Sparbu i øst. Nærmeste by er Steinkjer, 10 km lengre nordøst.

I 1950 hadde Sandvollan herred 816 innbyggere og et areal på 28 km². Bygda ble eget herred i 1907 da det daværende Inderøy herred ble delt i tre – Inderøy, Røra og Hustad; Hustad skiftet i 1912 navn til Sandvollan. De tre herredene ble forent igjen i 1962. Sandvollan var ei typisk jordbruksbygd, uten noe klart sentrum.

Den nye barneskolen ble satt opp nær gamleskolen, forsamlingshuset og «nykirka» på Heggstad. Like ved kirka lå meieriet (Hustad meieri). I det samme nabolaget, nederst i Bergsbakken,kom det også posthus (og telefonsentral i samme hus) og samvirkelag.

Seinere ble det bygget ny butikk lenger nord, ved Gangstadkorsen,der det også kom boligfelt.

Det gamle dampskipsanløpet ved Skjelvågen var nordafor der igjen.På femtitallet var det butikk der også, ja til og med to butikker, en i privat eie og et samvirkelag.

I dag kan Sandvollan ses på som er forstad til Steinkjer, med et sterkt landbruk. Flere småbedrifter fra Sandvollan er med på markedsføringsamarbeidet Den gylne omvei.

Den gamle steinkirka på Hustad fra 1100-tallet har fremdeles mye av interiøret fra 1600-tallet intakt og er verd et besøk, også for utsynet utover fjord og bygder derfra. Denne kirka var antagelig bygd for høvdingen på Hustad, Bård Standale som var lendmann til kong Eystein Haraldsson omkring 1150. Hustadkirka fikk stå urørt fordi den ble for lita, og ny kirke ble innviet på Heggstad i 1887.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]