Follafoss

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Follafoss
LandNorge Norge
FylkeTrøndelag
KommuneSteinkjer[1]
Postnummer7796 Follafoss
Areal0,7 km²
Befolkning378[a] (2022)
Bef.tetthet540 innb./km²
Høyde o.h.17 meter
Map
Follafoss
63°59′08″N 11°06′39″Ø

Follafoss er et tettsted i Steinkjer kommune i Trøndelag. Tettstedet har 378 innbyggere per 1. januar 2022[2]. FollaCell, fabrikken i Follafoss, ligger ved Beitstadfjorden sammen med resten av bygda. Her finnes det også butikker (Coop-marked, klesbutikk), helsestudio, bensinpumper, alpinbakke, småbåthavn, skole og barnehage. Avstanden til Trondheim er ca. 170 km.

Historien til Follafoss strekker seg tilbake til 1870-årene, og det var bosetninger her lenge før den tid. I Digitalarkivet kan man blant annet lese om rettssaker og annet, hvor Zirj Andorsdaatter i 1697 deltok i rettssaken om ugjerningen som var forløpt på Storfolden Gård i Werren's Annex. Folketellinger viser at det var mye aktivitet i Werrens annex, spesielt i forbindelse med Storfolden som lå der kraftstasjonen ligger i dag, men også på Lillefolden. De samme folketellingene viser at familier og navn fremdeles har tilhørighet til kommunen, selv om noen navn er tilpasset den moderne tid.[3]

Follafoss Tresliperi ble etablert i 1909. I slutten av 1980-årene ble produksjonen omstilt fra tresliperi til CTMP-fabrikk. I 2013 ble fabrikken kjøpt av Mayr-Melnhof Karton og omdøpt til FollaCell.

Follafoss var tidlig ute med kraftverk, nåværende kraftverksbygg ble satt i drift allerede i 1923 og fornyet i 1934. Dette er i dag NTEs eldste kraftstasjon i drift. I august 2005 ble det nye kraftverket satt i drift i fjellet og selve kraftproduksjonen foregår nå her. Det første året ble ekstra spennende grunnet vibrasjoner og resonans som førte til totalhavari og tre måneders reparasjon i 2006.[4] Det gamle e-verkets spanskproduserte Francisturbiner klarte en gjennomsnittlig årsproduksjon på 140 GWh, de nye klarer 188 GWh med lavere vanngjennomstrømning.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Statistisk sentralbyrå - fotnote: Tallene for Verran kommune inneholder feil, og det er usikkert om de som har meldt flytting til kommunen fra utlandet fra og med 2007 og er registrert bosatt der, virkelig bor i kommunen.
  2. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 14. desember 2022. Besøkt 21. desember 2022. 
  3. ^ Verrastranda.no[død lenke]
  4. ^ Om kraftverksproblemer på Tekna.no[død lenke]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Nord-Trøndelag våpen.svgDenne Trøndelagrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.