Liste over britiske flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Listen over britiske flagg omfatter nåværende og historiske flagg brukt i Det forente kongerike Storbritannia og Nord-Irland og landets kronkolonier.

Nasjonalflagg[rediger | rediger kilde]

Flagg Dato Bruk Beskrivelse
Storbritannias flagg Siden 1801 Unionsflagget, «Union Jack» , brukes som nasjonalflagg Sammensatt av Englands, Skottlands og Irlands gamle flagg
Englands flagg Siden ca. 1300 Englands flagg Georgskors, rødt på hvitt felt
Skottlands flagg Siden ca. 1540 Skottlands flagg Andreaskors, hvitt på blått felt
Ulster banner.svg Siden 1924, uoffisielt Nord-Irlands flagg Georgskors, rødt på hvitt felt, med hånd, rød kronet med sekstakket stjerne, hvit, i sentrum
Flag of Wales 2.svg Siden 1959 Wales' flagg, «Den røde drage» Drage, rød passant på grønt og hvitt horisontaldelt felt

Handels- og militærflagg[rediger | rediger kilde]

Flagg Dato Bruk Beskrivelse
Government Ensign of the United Kingdom.svg Blue Ensign, brukt av visse myndigheter Union Jack i øvre hjørne mot stang på blått felt
Civil Ensign of the United Kingdom.svg Red Ensign, brukt av handelsflåten Union Jack i øvre hjørne mot stang på rødt felt
Naval Ensign of the United Kingdom.svg White Ensign, brukt av skip med betegnelsen HMS og Royal Yacht Squadron Georgskors, rødt på hvitt felt, og Union Jack i øvre hjørne mot stang
Civil Air Ensign of the United Kingdom.svg Civil Air Ensign, brukt av sivile fly Georgskors, blått med hvitt omriss på lyseblått felt, med Union Jack i øvre hjørne mot stang
Royal Air Forces flagg RAF Ensign, brukt av Royal Air Force RAFs rondell på blått felt, med Union Jack i øvre høyre hjørne mot stang

Kongelige flagg[rediger | rediger kilde]

Dronning Elisabeth II[rediger | rediger kilde]

Flagg Dato Bruk Beskrivelse
Royal Standard of the United Kingdom.svg Siden 1837 Storbritannias kongelige flagg slik det brukes i England, Wales og Nord-Irland Banner med Storbritannias kongelige våpen
Royal Standard of the United Kingdom in Scotland.svg Ca. 1930 Storbritannias kongelige flagg slik det brukes i Skottland Banner med Storbritannias kongelige våpen i skotsk form
Personal flag of Queen Elizabeth II.svg 1952 Elizabeth IIs personlige flagg, brukt som overhode for Samveldet Dronningens monogram, gull, med krone, gull, og krans, gull, på blått felt
Lionrampant.svg 1323 Skottlands kongelige flagg Løve, rød rampant , med dobbel tressure flory counter-flory på gult felt

Prinsen av Wales' flagg[rediger | rediger kilde]

Flagg Dato Bruk Beskrivelse
Prince of Wales Standard.svg Prinsen av Wales' banner, slik det brukes i England og Nord-Irland Banner med prinsen av Wales' våpen, Storbritannias kongelige våpen og Wales' kongelige våpen
Flag of the Duke of Cornwall.svg Hertugen av Cornwalls banner Femten sirkler, gull, på svart felt
Duke of Rothesay Banner.svg Hertugen av Rothesays banner Hertugens våpen
Prince of Wales Standard used in Wales.svg Siden 1962 Prinsens banner slik det brukes i Wales Banner med Wales' riksvåpen

Andre medlemmer av kongefamilien[rediger | rediger kilde]

Flagg Dato Bruk Beskrivelse
Duke of Edinburgh Standard.svg Siden 1948 Philip, hertug av Edinburgh Banner med hertugens våpen, kvadrert felt med våpen for Danmark i første felt, Hellas i annet, Mountbattenslekten i tredje og Edinburgh i fjerde.
Royal Standard of Prince William.svg Siden 2000 William, hertug av Cambridge Banner med prinsens våpen, Storbritannias kongelige flagg med tre etiketter; den midte har et skjell til minne om Diana, fyrstinne av Wales
Royal Standard of Prince Henry of Wales.svg 2002 Henry av Wales Banner med prinsens våpen, Storbritannias kongelige flagg med fem etiketter, første, tredje og femte har skjell til minne om Diana, fyrstinne av Wales
Royal Standard of Prince Andrew, Duke of York.svg 1978 Andrew, hertug av York Banner med hertugens våpen, Storbritannias kongelige flagg med tre etiketter, den midtre har et anker, blått
Royal Standard of Princess Beatrice of York.svg 2004 Beatrice av York Banner med prinsessens våpen, Storbritannias kongelige flagg med fem etiketter, første, tredje og femte har en bier
Royal Standard of Princess Eugenie of York.svg 2006 Eugenie av York Banner med prinsessens våpen, Storbritannias kongelige flagg med fem etiketter, første, tredje og femte har en tistel
Royal Standard of Prince Edward, Earl of Wessex.svg Edward, jarl av Wessex Banner med jarlens våpen, Storbritannias kongelige flagg med tre etiketter, den midtre med tudorrose
Royal Standard of Princess Anne.svg Anne, Princess Royal Banner med prinsessens våpen, Storbritannias kongeflagg med tre etiketter, den midtre med et hjerte, rødt
Royal Standard of Prince Richard, Duke of Gloucester.svg Richard, hertug av Gloucester Banner med hertugens våpen, Storbritannias kongelige flagg med fem etiketter; første, tredje og femte med kors, rødt og andre og fjerde med løve, rød
Royal Standard of Prince Edward, Duke of Kent.svg Edward, hertug av Kent Banner med hertugens våpen, Storbritannias kongelige flagg med fem etiketter, første, tredje og femte med anker, blått; andre og fjerde med kors, rødt
Royal Standard of Prince Micheal of Kent.svg Michael av Kent Banner med prinsens våpen, Storbritannias kongelige flagg med fem etiketter, første, tredje og femte med kors, rødt og andre og fjerde med anker, blått
Royal Standard of Princess Alexandra, The Honourable Lady Ogilvy.svg Alexandra, Lady Ogilvy Banner med prinsessens våpen, Storbritannias kongelige flagg med fem etiketter, første, tredje og femte med hjerte, rødt og andre og fjerde med anker, blåttblue anchor.

Andre[rediger | rediger kilde]

Flagg Dato Bruk Beskrivelse
United-Kingdom-Lord-Lieutenant.svg Stattholderflagg, brukes av monarkens representant i grevskapene Union Jack med kronet sverd
Flag of the Duchy of Lancaster.svg Hertugdømmet Lancaster Englands kongelige flagg, med tre etiketter, hver med fleur-de-lis
Lord Warden of the Cinque ports.png Lord Warden of the Cinque Ports Lordens våpen, tre løver, gull passant

Militære flagg[rediger | rediger kilde]

Flag Date Use Description
Naval Ensign of the United Kingdom.svg Royal Navy White Ensign
Flag of the British Army.svg British Armys ikke-seremonielle flagg British Armys våpen på rødt felt
Royal Air Forces flagg 1921 Royal Air Force RAFs rondell på blått felt, Union Jack i øvre hjørne mot stang
Bilde mangler Joint Service Flag Trikolor, mørk blå, rød og lys blå med Joint Service' våpen
British-Royal-Fleet-Auxiliary-Ensign.svg Royal Fleet Auxiliary Blue Ensign med anker, gult
Bilde mangler Royal British Legion Blue Ensign med bånd over midten, gult, ordene British Legion og avdelingens navn
Flag of the Lord High Admiral of the United Kingdom.svg Lord High Admiral Liggende anker, gull, på rødt felt

Myndigheter[rediger | rediger kilde]

Flagg Dato Bruk Beskrivelse
HM Customs Ensign.PNG Her Majesty's Customs and Excise Blue Ensign med etatens våpen
HM Coastguard.PNG Her Majesty's Coastguard Blue Ensign med kystvaktens våpen
Ensign of the Scottish Fisheries Protection Agency.png Scottish Fisheries Protection Agency Blue Ensign med etatens våpen
Ensign of the British Commissioners of Northern Lighthouses.svg Northern Lighthouse Board Blue Ensign med fyr
Northern Lighthouse Board Commisioners Flag of the United Kingdom.png Northern Lighthouse Board Commissioner Hvite Ensign med Union Jack i pre-1801-versjon, med fyr
Metropolitan Police Flag (SVG).svg Metropolitan Police Service Metropolitan Police' våpen på blått felt, med hvite kvadrater i kantene

Kirkelige[rediger | rediger kilde]

Flag Date Use Description
Skottlands kirke Skottlands flagg med brennende busk i midten
Bilde mangler Westminster Abbey Huset Tudors våpen over Edvard bekjennerens våpen
Church in Wales flag.svg Kirken i Wales
Standard of the Salvation Army.svg 1878 Frelsesarméen

Diplomatiske flagg[rediger | rediger kilde]

Flag Date Use Description
British Ambassador Ensign.svg Britiske ambassader Union Jack med det kongelige våpen
Flag of the United Kingdom.svg Britiske høykommisjoner Union Jack
UK-Consular.svg Britiske konsulater Union Jack med krone
Bilde mangler Britiske konsulære skip Blue Ensign med det kongelige våpen

Kanaløyene[rediger | rediger kilde]

Flagg Dato Bruk Beskrivelse
Flag of Alderney.svg Alderney Georgskors, rødt på hvitt felt, med Alderneys våpen i midten
Guernseys flagg 1985 Guernseys flagg Georgskors, rødt på hvitt felt, med kors, gull, i midten
Flag of Herm.svg Herm Georgskors, rødt på hvitt felt, med Herms våpen i øvre hjørne mot stang
Jerseys flagg 1981 Jerseys flagg Andreaskors, rødt på hvitt felt, med øyas våpen
Sarks flagg Sark Georgskors, rødt på hvitt felt med to løver, gull på rødt felt, i øvre hjørne mot stang

Man[rediger | rediger kilde]

Flagg Dato Bruk Beskrivelse
Isle of Mans flagg Siden 1226 Mans flagg Triskelion, gull, på rødt felt

Oversjøiske territorier[rediger | rediger kilde]

Flagg Dato Bruk Beskrivelse
Storbritannias flagg Akrotiri og Dekelia, Ascension Island Union Jack (ikke eget territorielt flagg)
Anguillas flagg Anguillas flagg Blue Ensign med Anguillas riksvåpen
Bermudas flagg Bermudas flagg Red Ensign med Bermudas riksvåpen
Flag of the British Antarctic Territory.svg 1963 - British Antarctic Territorys flagg White Ensign med British Antarctic Territorys riksvåpen
Flag of the British Indian Ocean Territory.svg 1990 British Indian Ocean Territorys flagg Blue Ensign med hvite bølger og British Indian Ocean Territorys riksvåpen
De britiske jomfruøyenes flagg De britiske jomfruøyers flagg Blue Ensign med De britiske jomofruøyers riksvåpen
Cayman Islands Cayman-øyenes flagg Blue Ensign med Cayman-øyenes riksvåpen
Falklandsøyenes flagg Falklandsøyenes flagg Blue Ensign med Falklandsøyenes riksvåpen
Gibraltars flagg Gibraltars flagg To horisontale felt, hvitt øverste to tredjedeler, rødt nederste tredjedel, slottsport med hengende nøkkel, gull i rødt bånd
Montserrats flagg Montserrats flagg Blue Ensign med Montserrats riksvåpen
Pitcairnøyenes flagg Pitcairn-øyenes flagg Blue Ensign med Pitcairn-øyenes riksvåpen
Saint Helenas flagg Saint Helenas flagg Blue Ensign med Saint Helenas riksvåpen
Sør-Georgia og Sør-Sandwichøyenes flagg 1985 - Sør-Georgia og Sør-Sandwichøyenes flagg Blue Ensign med Sør-Georgia og Sør-Sandwichøyenes riksvåpen
Flag of Tristan da Cunha.svg Tristan da Cunhas flagg Blue Ensign med Tristan da Cunhas riksvåpen
Turks- og Caicosøyenes flagg Turks- og Caicosøyenes flagg Blue Ensign med Turks- og Caicosøyenes riksvåpen

Regioner og grevskaper[rediger | rediger kilde]

Flagg Dato Bruk Beskrivelse
Flag of Bedfordshire.svg Bedfordshire Fire horisontale bølgeformede striper i blå og hvit, og en verticale strip, svart, med tre skjell, hvite, på gult og rødt felt
Flag of Buckinghamshire.svg Buckinghamshire To verticale felt, rødt og svart, med en svane, hvit, i krone og kjede, gule
County Flag of Cheshire.png 2013 Cheshire (uoffisielt) Tre kornnek og en sverd, gule, på blått felt
Flag of Cornwall.svg Cornwall Georgskors, hvitt på svart felt
Derbyshire flag.svg 2006- Derbyshire (uoffisielt) Georgskors, grønt med hvitt omriss på himmelblått felt, med tudorrose, gull, i midten
Flag of Devon.svg Devon Georgskors, hvitt med svart omriss, på grønt felt
Flag of Dorset.svg 2008- Dorset Georgskors, hvitt med rødt omriss, på gult felt
County Durham Flag.svg 2013- Durham (grevskap) To horisontale felt, gult och blått, med et mantovakors i motsatte farger
Flag of Essex.svg Essex Tre saksiske sverd i hvite og gule, på rødt felt
Glamorgan Flag.svg 2011 Glamorgan Tre sparrer, hvite, på rødt felt
Severn Cross.svg Gloucestershire Georgskors, blått med beige omriss, på grønt felt
Flag of Hampshire.svg Hampshire To horisontale felt, rødt, med en krone, og gult, med en rose, rød
FlagOfHertfordshire.PNG 2008 Hertfordshire (uoffisielt) Åtte horisontale bølgeformede striper i blå og hvit, med en hjortedyr, på en gul skjold, i midten
Flag of Kent.svg Kent Rødt flagg med en hvitt hest i senter
Flag of Lancashire.svg Lancashire Rose, rød på gult felt
Flag of Lincolnshire.svg Siden 2005 Lincolnshire (uoffisielt) Georgskors, rødt med gult omriss, på blått og grønt felt med en lilje, gul, i midten
Flag of the City of London.svg City of London Englands flagg med sverd, rødt, i øvre hjørne mot stang
Saint Alban's cross.svg Mercia Andreaskors, gul, på blått felt; tatt i bruk i kristen tid
FlagOfMiddlesex.PNG Middlesex En gul krone over tre saksiske sverd i hvite og gule, på rødt felt
Flag of Monmouthshire.svg 2011 Monmouthshire To verticale felt, blått og svart, med tre liljer, gule
County Flag of Norfolk.svg Norfolk
County Flag of Northamptonshire.png Northamptonshire To horisontale felt, rødt, med to roser, hvite, og en låse, gull, og hvitt, med en rose, rød
Flag of Northumberland.svg Northumberland Åtte rektangler, gule, på rødt felt
County Flag of Nottinghamshire.svg 2011- Nottinghamshire Georgskors, rødt med hvitt omriss, på grønt felt med Robin Hood, grøn, på en hvit skjold, i midten
2007 Flag of Orkney.svg 2007- Orknøyenes flagg Blått nordisk kors med gult omriss, på rødt felt. Flagget er liknande til Norges flagg
County Flag of Oxfordshire (modern version).png Oxfordshire Georgskors, hvitt, på blått og grønt felt
Flag of Pembrokeshire.svg Pembrokeshire Georgskors, gult, på blått felt, med rose, hvit og rød, i midten
Shetlands flagg Shetlandsøyenes flagg Hvitt nordisk kors på lyseblått felt
Somerset Flag.svg Somerset Drage, rød, på gult felt
Flag of Suffolk.svg Suffolk Grevskaps våpen på gult felt
County Flag of Surrey.png Surrey To verticale felt, blått og svart, med to nøkkeler, gule, og en pute og en ung eik, grå
Flag of Sussex.svg 2011 Sussex Seks fugler, gule, på blått felt
County Flag of Warwickshire.png Warwickshire To horisontale felt, gult, med tre kors, røde, og rødt, med en lenkt bjørn, hvit
FlagOfWessex.svg Wessex Drage (wyvern), gull, på rødt felt
Isle of Wights flagg Wight Detailj fra Wights våpen
County Flag of Wiltshire.svg 2008 Wiltshire Åtte sparrer, grøne og hvite, med en trapper, gull, på en rondell, grøn, i midten
Flag of Worcestershire.svg 2011 Worcestershire Grønt flagg, med to horisontale bølgeformede striper, blå, med hvit omriss, og tre pærer, svart, på en skjold, hvit, i midten
Flag of Yorkshire.svg Yorkshire Rose, hvit på blått felt
Western Isles Council Flag.svg Ytre Hebridene Fire horisontale bølgeformede striper i blå og hvit, og tre gamle seilskuter, svart, på gult felt

Andre[rediger | rediger kilde]

Flagg Dato Bruk Beskrivelse
Cornish Ensign.svg Uoffisielt handelsflagg for Cornwall
RNLI FLAG.png Royal National Lifeboat Institution Kors, rødt med blått omriss på hvitt felt, med bokstavene RNLI i rødt i hver kvadrant, kronet anker i midten
Bilde mangler 2002 - Samveldelekene
Bilde mangler St Johns Ambulance Brigade
Flag of Saint David.svg St. Davids flagg Kors, gull, på svart felt
Flag of the Ulster Nation.svg Ulster (uoffisielt) Forslag fra nasjonalister i Ulster

Historiske flagg[rediger | rediger kilde]

Nasjonalflagg og handelsflagg[rediger | rediger kilde]

Flagg Dato Bruk Beskrivelse
Storbritannias flagg 17071801 Kongeriket Storbritannia Den eldste versjonen av Union Jack, med Englands og Skottlands flagg
Union Jack 1606 Scotland.svg 17071801 Kongeriket Storbritannia (skotsk form) Unionsflagget som ble brukt i Skottland
English Blue Ensign 1620.svg 16201707 Det engelske Blue Ensign Blue Ensign med Englands flagg
Bilde mangler Skotsk Red Ensign, brukt av Royal Scottish Navy Red Ensign med Skottlands flagg A
British-Blue-Ensign-1707.svg 17071801 Blue Ensign Blue Ensign med den første versjonen av Union Jack
British-Red-Ensign-1707.svg 17071801 Red Ensign Red Ensign med første versjon av Union Jack
Det engelske samveldets flagg 16491658 Det engelske samveldet Georgskors og irsk harpe
Bilde mangler 16581660 Det engelske samveldet Union Jack i 1606-versjon med irsk harpe

Kongeflagg[rediger | rediger kilde]

Flagg Dato Bruk Beskrivelse
Royal Standard of England (1406-1603).svg 14061603 Englands kongelige flagg, først brukt av Henrik IV Englands riksvåpen kvadrert med Frankrikes kongelige flagg
Bilde mangler 18141837 Huset Hannovers kongelige flagg Georg IIIs våpen
Bilde mangler 19362002 Elizabeth Bowes-Lyon, Georg VIs gemalinne Storbritannias kongelige våpen med jarlen av Strathmores våpen
Bilde mangler 19111953 Mary av Teck, Georg Vs gemalinne Storbritannias kongelige våpen med Francis, hertug av Tecks og Adolphus, hertug av Cambridges våpen
Bilde mangler 19011928 Alexandra av Danmark, Edvard VIIs gemalinne Storbritannias kongelige våpen og Danmarks kongelige våpen
Bilde mangler Alice av Albany Storbritannias kongelige våpen med fem etiketter, første, andre, fjerde og femte med hjerte, rødt, og tredje med kors, rødt

Andre[rediger | rediger kilde]

Flagg Dato Bruk Beskrivelse
British East India Company flag.svg 16001858 British East India Company Fire hvite og fem røde striper med georgskors i øvre hjørne mot stang
Flag of the British East India Company (1707).svg 17071858 British East India Company Syv hvite og seks røde striper med Union Jack i øvre hjørne mot stang
Flag of the British East India Company (1801).svg 18011858 British East India Company Syv hvite og seks røde striper med Union Jack i øvre hjørne mot stang
Flag of the Lord Lieutenant of Ireland.svg Irlands stattholder Union Jack med Irlands riksvåpen
Green Ensign.svg Green Ensign

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]