Royal National Lifeboat Institution

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Royal National Lifeboat Institution
Royal National Lifeboat Institution
TypeIdeell organisasjon
Stiftet4. mars 1824
LandStorbritannia
HovedkontorPoole
VirkeområdeStorbritannia, Irland, Man, Kanaløyene
FormålSjøredning
Frivillige40 000
Nettstedrnli.org.uk
RNLB Bryan and Gordon.

Royal National Lifeboat Institution (RNLI) er en veldedig organisasjon som arbeider for å redde liv på sjøen utenfor kysten av Det forente kongerike Storbritannia og Nord-Irland og Irland. RNLI baserer seg på frivillig arbeid.

Organisasjonen ble grunnlagt i 1824 som National Instiution for the Preservation of Life from Shipwreck, og tok sitt nåværende navn i 1854. Den finansieres gjennom medlemskontingenter, frivillige gaver og legater. Siden grunnleggelsen av RNLI reddet 136 275 liv.

RNLI har livbåter for innenskjærs operasjoner i fem klasser, både gummibåter og stivskrogede oppblåsbare båter, med en fart på fra 20 til 40 knop. Den har også livbåter for utenskjærs operasjon i all slags vær, også disse i fem klasser. Flåten består (pr. 2004 av 323 båter stasjonert på 231 redningsstasjoner fordelt rundt kysten av Storbritannia og Irland.

Nødmeldinger i området går til kystvakten, som koordinerer redningsaksjoner, og dersom det er hensiktsmessig kaller inn RNLI. Dersom det er nødvendig med luftstøtte kalles i stedet Royal Navy eller Irish Air Corps inn.

Pr. 2004 hadde RNLI over 200 000 medlemmer og 4600 frivillige redningsarbeidere.

Æresprotokoll[rediger | rediger kilde]

  • 1886 – Det tyske skipet «Mexico» fikk problemer i høy sjø. Redningsbåter fra Southport, St. Annes og Lytham reiste ut. Båtene fra Southport og St. Annes kantret. 27 frivillige fra RNLI omkom. Den tredje båten, fra Lytham, lyktes i å redde de 12 som var ombord på «Mexico».
  • 1899 – Redningsbåten «Lousia» fra Lynmouth ble halt over land i ti timer til Porlock for å komme til unnsetning for et skip i havsnød. De nådde skipet i tide, og sikret mannskapet inntil en slepebåt kom på morgenen.
  • 1981 – Redningsbåten «Solomon Browne» fre Penlee gikk ned under forsøket på å redde mannskapet fra «Union Star». 16 frivillige omkom.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]