Sparre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Sparre (engelsk og fransk: chevron) er en vinkelformet, grafisk figur som blir mye brukt i våpenskjold allerede fra middelalderen og i alle europeiske land. Lignende vinkelfigurer blir også brukt i bumerker der de kan stå alene eller være knyttet sammen med andre streker.

Fem små svevende sparrer i det tidligere våpenet til den norske kommunen Vindafjord

Former[rediger | rediger kilde]

En sparre er formet som en omvendt V. Den blir avbildet i våpenskjold slik at den går fra sidekant til sidekant i skjoldet, men med et åpent rom mellom sparrens toppunkt og øvre skjoldkant. Dersom figuren blir gjengitt med spissen ned, blir den i blasoneringer betegnet som en omvendt sparre. Hvis sparren ikke berører skjoldet sidekanter, blir den kalt en svevende sparre. Det finnes våpenskjold med flere svevende sparrer, så som Vindafjords kommunevåpen i tiden 1986-2006.To sparrer ved siden av hverandre som danner en felles figur, blir blasonert som dobbeltsparre, f.eks. i Molands kommunevåpen fra 1983.

Tilleggsfigurer[rediger | rediger kilde]

Skjold i slektsvåpenet til Bretteville i boken «Norske slektsvåpen»

I mange våpen, særlig fra Frankrike og England, blir sparren "fulgt" av tre figurer: to over sparren og en under. Ofte er de tre figurene like, f.eks. et kors, en lilje, en skive, men det kan også være at to av figurene – eller alle tre – er forskjellige. Skjold med sparre fulgt av tre like figurer, finnes i slektsvåpen for bl.a. de norske innvandrete slektene Butenschøn, Collett, Coucheron, Grieg, Meidell, Michelet og de Seve. Den norske, men opprinnelig franske, slekten Bretteville, har i skjoldet en sparre omgitt av to liggende halvmåner og et «morianhode» med pannebånd.

Noen våpen har en sparre der småfigurer er lagt inne på selve sparrefiguren, f.eks. i våpenet til den opprinnelig tyske slekten Jakhelln.

Våpenfigur og slektsnavn[rediger | rediger kilde]

Sparre er også et slektsnavn i Norge, Danmark og Sverige. En svensk familie Sparre har sparre i sitt våpenskjold

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Andre land