Rutland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Rutland

EnglandRutland.png
Vist i England

Status: Seremonielt grevskap og enhetlig myndighet
Region: Øst-England
Adm. senter: Oakham
Areal:
-Totalt:

382 km²
Befolkning:
-Totalt:
-Tetthet:

34 680 (2002)
91/km²
ISO 3166-2: GB-RUT
ONS-kode: 00FP
NUTS 3: UKF22

Rutland er et grevskap i England. Det tilhører regionen Øst-England, og grenser mot Leicestershire, Lincolnshire og Northamptonshire.

Det er det minste tradisjonelle grevskap i England; i dag er City of London, som er mindre, også et grevskap. Den lengste distansen fra nord til sør i Rutland er bare 29 km, mens det fra øst til vest er 27 km. Fordi det er så lite er ikke grevskapet delt inn i distrikter, og fungerer dermed som en enhetlig myndighet, samtidig som det er et seremonielt grevskap

De viktigste byene er administrasjonsbyen Oakham og Uppingham. Midt i Rutland ligger det store reservoaret Rutland Water, som er et viktig naturreservat. Det er et overvintringssted for villfugl, og parringssted for fiskeørn.

Historie[rediger | rediger kilde]

i Domesday Book ble den nordvestlige delen av grevskapet omtalt som distriktet Rutland i Nottinghamshire, mens den sørlige delen var distriktet Wicelsea i Northamptonshire. Første gang Rutland nevnes som et eget grevskap er i 1159, men så sent som i det 14. århundre ble det fortsatt oftest regnet som et soke, en juridisk enhet på lavere nivå.

I 1974 ble Rutland et distrikt i Leicestershire, men 1. april 1997 ble det på grunn av krav fra befolkningen gitt tilbake sin status som eget grevskap.


Commons-logo.svg Commons: Kategori:Rutland – bilder, video eller lyd