Hopp til innhold

Wales’ flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Wales
Wales

Wales' flagg kalles «Den røde drage» (engelsk «The Red Dragon», walisisk «Y Ddraig Goch»). Det består av en rød drage, passant, på et grønt og hvitt vertikaldelt felt. Ettersom det er en heraldisk drage finnes det ikke en standardisert form, og det er derfor mange forskjellige utforminger i bruk.

Flagget fikk offisiell status i 1959. Oppfatningen om at den røde dragen har vært knyttet til Wales i århundrer, er en retrospektiv konstruksjon basert på moderne walisisk nasjonalisme. Det har vært hevdet at flagget er det eldste nasjonalflagg som fortsatt er i bruk, noe som er i tråd med nasjonalistiske ønsker om å trekke den walisiske nasjon så langt tilbake i historien som mulig. Flaggets opprinnelse går ikke lenger tilbake enn begynnelsen av 1900-tallet.

En plausibel teori er at det var romerne som brakte med seg dragesymbolet gjennom standardene kavaleriet bar, men det kan også være enda eldre. Dragen er kjent som merke i en rekke sammenhenger, i og utenfor Storbritannia. Den eldste dokumenterte forekomsten av dragen i walisisk sammenheng finner man i Historia Brittonum fra omkring 830. Dragen er her et litterært motiv. Det er denne referansen som i moderne tid er hentet fram av walisiske nasjonalister som symbol for Wales og som benyttes som belegg for det walisiske flaggets angivelige mer enn tusenårige historie.

Dragen er også knyttet til Arthur-legenden, både ved at han skal ha brukt den som symbol og fordi en av profetiene til Myrddin (eller Merlin) fortalte om en kamp mellom en rød og en hvit drage. Den hvite skulle lenge dominere kampen, men tilslutt skulle den røde vinne. Dette blir sett som et profeti om kampen mellom keltere og angelsaksere.

Det walisiske flagget er det eneste av flaggene til en av home nations som ikke inngår i Union Jack. Dette skyldes at Wales ikke hadde noe selvstendig stilling som land da unionen ble inngått og unionsflaggene ble til. Wales var fullstendig innlemmet i England og således var representert med Englands flagg, mens Skottland og Irland var selvstendige nasjoner. Senere ønsker om å føre Wales inn i unionsflagget støter på praktiske problemer, da de øvrige lands flagg er korsflagg.

Dragen er ikke uvanlig i europeisk heraldikk og gjenfinnes i en rekke våpen og flagg for byer, kommuner og regioner. I England finnes dragen også i merkene for Wessex og Somerset. Bhutan og Malta er det eneste selvstendige land som har en drage i sitt nasjonalflagg.