Hopp til innhold

Falklandsøyenes flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Falklandsøyenes flagg siden 1999
Falklandsøyenes flagg 1948–1999
Handelsflagg
Flagg for Falklandsøyenes guvernør

Falklandsøyenes flagg er en britisk Blue ensign med territoriets våpenskjold i flaggets frie ende. Våpenet viser gjennom sauen til den viktigste næringsvegen på øyene. Videre viser det skipet Desire. Det var dette kaptein John Davis førte da han i 1592 oppdaget øyene. Flagget ble innført 28. september 1948 da det nåværende våpenskjoldet ble inntatt. Tidligere førte øyene våpen og flagg med en okse i våpenmerket.

Fra flagget ble innført og fram til 1999 satt våpenmerket i en hvit skive. Dette var også tilfelle for de fleste andre særmerkede britiske flagg for kolonier. Tradisjonen med å sette våpenet på en hvit skive skal skyldes at den britiske marinens offisielle flaggbok, Flags of all nations, hadde for vane å vise merkene som satt i flaggene på en rund, hvit bakgrunn. Selv om dette bare var en illustrasjonsteknisk måte å vise merkene, ble det i praksis tolket som at hele skiven skulle være med i flagget. Framstillingen av flaggene ble endret med 1999-utgaven av Flags of all nations, da merkede britiske flagg nå ble framstilt med våpenet direkte mot flaggduken. For å bedre muligheten for identifikasjon ble også merkets størrelse økt.

Handelsflagg

[rediger | rediger kilde]

Med The Merchant Shipping (Falkland Islands Colours) Order, som trådte i kraft 25. januar 1999, fikk Falklandsøyene eget skipsregister. Skip registrert i dette fører som handelsflagg en Red ensign med Falklandsøyenes våpen i den frie enden av flaggduken. I loven illustreres flagget med våpenet på hvit skive. Dette er endret etter samme mønster som for andre britiske kolonier i og med 1999-utgaven av den offisielle britiske flaggboken Flags of all nations.

Guvernørens flagg

[rediger | rediger kilde]

Guvernøren, koloniens øverste myndighet og kronens representant, fører eget flagg etter samme modell som øvrige guvernører i britiske besittelser. Det vil si det britiske unionsflagget med koloniens våpenskjold omgitt av en krans i midten.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • Graham Bartram: British Flags and Emblems, 2004
  • BR20 Flags of all nations, 1989 Edition, 1999 Revision, Ministry of Defence, 1999

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata