Durham (grevskap)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Durham

EnglandDurham.png
Vist i England

Status: Seremonielt og (mindre) administrativt grevskap
Region: Nordøst-England
Adm. senter: Durham
Areal:
-Totalt:
-Adm. areal:

2676 km²
2226 km²
Befolkning:
-Totalt:
-Tetthet:
-Adm. areal:

868 813 (2003)
319/km²
494 159 (2003)
ISO 3166-2: GB-DUR
ONS-kode: 20
NUTS 3: UKC14

Distrikter
Distrikter
1 City of Durham

2 Easington
3 Sedgefield
4 Teesdale
5 Wear Valley
6 Derwentside
7 Chester-le-Street
8 Hartlepool (selvstyrt)
9 Darlington (selvstyrt)
10 Stockton-on-Tees (selvstyrt)*

* Kun den delen av distriktet som ligger nord for Tees er innenfor grevskapet Durham.

Durham er et grevskap i det nordøstlige England. Administrasjonssenteret er byen Durham. Grevskapet har store kontraster, fra tynt befolkede daler og heier i innlandet til urbaniserte områder nærmere kysten, som tidligere var dominert av gruveindustri.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Navneformen County Durham er unikt for et engelsk grevskap. Flere er oppkalt etter en viktig by, men man ville da forventet formen Durhamshire (fra angelsaksisk scire, «område»). Årsaken er at det ble styrt som et palatinatsgrevskap av biskopen av Durham bispedømme; det er fortsatt offisielt regnet som et palatinatsgrevskap, selv om dette ikke lenger har praktist betydning. Han hadde også makt utenfor dette området, og man valgte å kalle det grevskapet Durham (County Durham). Formen «County X» er heller ikke brukt ellers i England, men er det vanlige mønsteret i Irland, uten at det er noen sammenheng her.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Durham grenser mot vannskillet i Penninene i vest, elven Tees i sør, Nordsjøen i øst og elvene Tyne og Derwent i nord. Dette er omtrentlige grenser, da grevskapet kan defineres på tre måter: Som tradisjonelt grevskap, seremonielt grevskap eller administrativt grevskap.

Tradisjonelt grevskap[rediger | rediger kilde]

At Durham har en ekstra definisjon utover de to vanlige, seremonielt og administrativt, skyldes denne spesielle statusen som palatinat. Den tradisjonelle grensen går til sørbredden av Tyne, og inkluderer Sunderland, South Shields og Gateshead. Det har også vært flere eksklaver gjennom historien, som Bedlingtonshire, Norhamshire og Islandshire (alle innlemmet i Northumberland i 1844) og Crayke (nå i North Yorkshire).

Seremonielt grevskap[rediger | rediger kilde]

Durhams grevskapsråd ble opprettet i 1888, i forbindelse med reformen av lokaladministrasjonene. Dette hadde ansvar for området som utgjør det seremonielle grevskapet. I 1974 ble Sunderland, South Tyneside og Gateshead overført til Tyne and Wear, mens Stockton-on-Tees og Hartlepool ble overført til Cleveland. De to sistnevnte har siden blitt enhetlige myndigheter. Samtidig ble Startforth overført til Durham.

Administrativt grevskap[rediger | rediger kilde]

Det administrative grevskapet omfatter det seremonielle unntatt de tre enhetlige myndighetene Hartlepool, Darlington og Stockton-on-Tees.

Commons Commons: Category:Durham – bilder, video eller lyd