Sør-Georgia og Sør-Sandwichøyenes flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sør-Georgia og Sør-Sandwichøyenes nåværende flagg (fra 1999)
Flagget fra perioden 1992–1999
Flagg for kommisjonæren for Sør-Georgia og Sør-Sandwichøyene

Sør-Georgia og Sør-Sandwichøyenes flagg er en såkalt britisk Blue Ensign, og har Sør-Georgia og Sør-Sandwichøyenes våpen i flaggets frie ende. Våpenet består av en opprett løve som holder en fakkel. Løven representerer Storbritannia, mens fakkelen står for oppdagelser. Skjoldets blå og hvite bakgrunn er hentet fra våpenet til James Cook, mannen som oppdaget øyene. Over skjoldet står et reinsdyr, et minne om dyrene norske hvalfangere innførte til Sør-Georgia og som fortsatt lever der. Skjoldholderne, en pelssel og en pingvin, representerer øyenes opprinnelige fauna.

Flagget ble antatt i 1985, da territoriet ble opprettet. Tidligere var det en del av Falklandsøyene og brukte samme flagg. Fra flagget ble innført og fram til 1999 satt våpenmerket i en hvit skive. Dette var også tilfelle for de fleste andre særmerkede britiske flagg for kolonier. Tradisjonen med å sette våpenet på en hvit skive skal skyldes at den britiske marinens offisielle flaggbok, Flags of all nations, hadde for vane å vise merkene som satt i flaggene på en rund, hvit bakgrunn. Selv om dette bare var en illustrasjonsteknisk måte å vise merkene, ble det i praksis tolket som at hele skiven skulle være med i flagget. Framstillingen av flaggene ble endret med 1999-utgaven av Flags of all nations, da merkede britiske flagg nå ble framstilt med våpenet direkte mot flaggduken. For å bedre muligheten for identifikasjon ble også merkets størrelse økt.

Kommisjonærens flagg[rediger | rediger kilde]

Kommisjonæren er den høyeste myndigheten i Sør-Georgia og Sør-Sandwichøyene og fører eget flagg etter modell av flaggene for guvernører i britiske besittelser. Det vil si det britiske unionsflagget med koloniens våpenskjold omgitt av en krans i midten.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Graham Bartram: British Flags and Emblems, 2004
  • BR20 Flags of all nations, 1989 Edition, 1999 Revision, Ministry of Defence, 1999
Autoritetsdata