Ulster

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne artikkelen omhandler den irske provinsen Ulster. For det amerikanske fylket, se Ulster County.
Ulster
Ulsters flagg
Kart
Ulster
Data
Areal: 21 930,31 km²
Befolkning: 1 931 981 (estimert 2002)

Ulster (irsk Ulaidh) er en provins på øya Irland. Den dekker ni grevskap. Tre av disse, Cavan, Donegal og Monaghan, ligger i Irland. De resterende seks, Antrim, Armagh, Down, Fermanagh, Londonderry og Tyrone ligger i Nord-Irland tilhørende Storbritannia.

Navnet Ulster brukes av nordirske unionister (tilhengere av Nord-Irlands tilknytning til Storbritannia) oftest kun om de seks grevskapene i Nord-Irland; et alternativt navn som brukes av unionister og av mange i Storbritannia er The Province.

Av befolkningen på drøyt 1,9 millioner bor nesten 1,7 millioner i Nord-Irland, og bare omkring 250 000 i Republikken.

Historie[rediger | rediger kilde]

I det 17. århundre var Ulster den siste del av Irland hvor gæliske styrker sto imot engelskmennene. Etter at irene ble beseiret i slaget ved Kinsale i 1601, og senere ved Mountjoy og Dunboy slott, kunne Elisabeth I av England legge hele Irland under den engelske kronen.

I 1921, da Den irske fristaten ble opprettet, ble mesteparten av Ulster skilt ut som en del av Det forente kongerike Storbritannia og Nord-Irland.

Flagg[rediger | rediger kilde]

Ulsters tradisjonelle flagg er nesten identisk med Nord-Irlands flagg, som er utviklet fra dette. Den viktigste forskjellen er at det nordirske flagget har hvit bunn, og en krone over den røde hånden.