Andreaskors

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Andreaskors

Andreaskors, eller X-kors (engelsk: saltire eller St. Andrew's cross) er et kors med diagonale armer formet som en X. Det har fått sitt navn etter apostelen Andreas, som ifølge legenden døde som martyr på et slikt kors. Andreaskors forekommer som skrifttegn i mange kulturer, i kunst og dekorasjoner, i heraldikk, flaggvesen, bumerker, logoer og andre kjennetegn.

Andreaskors inngår også som en del av den synlige konstruksjonen (avstiving) i norske stavkirker.

Andreaskors i flagg, våpenskjold og bumerker[rediger | rediger kilde]

Apostelen Andreas ble ifølge legenden korsfestet som martyr i Patras i det antikke Hellas på et kors formet som en X, Crux decussata. Andreas er blant annet Skottlands skytshelgen, og helgenens kors pryder Skottlands flagg. Bildet viser «Sankt Andreas' martyrium» fra 1675-1682 er malt av Bartolomé Esteban Murillo (1617–1682). Maleriet henger i Pradomuseet i Madrid.

enkle form av andreaskorset i et ensfarget diagonalkors på ensfarget bunn, men det finnes flere variasjoner av denne formen. Blant andreaskors i flagg er Russlands orlogsflagg, som har et blått andreaskors på hvitt, og Skottlands flagg, som har et hvitt andreaskors på blå bakgrunn. I britisk språkbruk omtales gjerne kun det hvite diagonalkorset på blå bunn som andreaskors, mens denne begrensningen ikke gjelder utenfor Storbritannia. Det som britene ville kalle «St.Patrikskors», det vil si rødt diagonalkors på hvit bunn, kalles i andre land for andreaskors. For eksempel har den amerikanske delstaten Alabama andreaskors.

I Norge fører Krødsherad kommune gult eller gull andreaskors på blå bunn som flagg og våpenskjold. Slektsvåpenet til den norske – og opprinnelig skotske – slekten Christie, har i gull skjold et svart andreaskors fulgt av fire femoddete svarte stjerner.

Andreaskors forekommer blant nasjonalflagg for selvstendige stater. Jamaica fører gult andreaskors i kombinasjon med svart og grønt, mens Burundi har et hvitt andreaskors mot grønn og rød bakgrunn, men her er det også en hvit stjerneprydet skive i midten. Tidligere førte Seychellene et hvitt andreaskors på blå og rød bunn, men dette er ikke lenger i bruk.

I noen flagg kombineres andreaskorset med det ordinære gjennomgående korset, «georgskors» i britisk terminologi. Storbritannias og Baskerlands flagg er eksempler på dette, og også Russlands og Estlands orlogsgjøs.

I bumerker er andreaskorset formet av to skrått krysslagte streker (også kalt «staver»), og denne figuren blir også kalt et «kryss». Denne bumerkefiguren er en grunnform og har ofte tillegg av flere streker som er like lange eller kortere. Et kryss som består av tre staver ligner både runen Hagl og sammenstillingen av I og X som finnes brukt som symbol for navnet Jesus Kristus.

En variant av andreaskorset er et burgunderkors, som består av to krysslagte og kvistede grener. Spanias orlogsflagg hadde i 1506-1701 et burgunderkors som figur. I den norske slekten Auberts opprinnelig franske slektsvåpen, inngår et burgunderkors blant flere figurer. Et lignende kors er kalt grenkors når grenene er i rett vinkel på hverandre, slik som i Leirfjords kommunevåpen.

Eksempler[rediger | rediger kilde]

Nasjonalflagg[rediger | rediger kilde]

Andre flagg[rediger | rediger kilde]

Våpenskjold[rediger | rediger kilde]

Skilt[rediger | rediger kilde]

Utsmykning[rediger | rediger kilde]

Annet[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Andre land

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]