De britiske Jomfruøyers flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
FIAV-klassifisering Flaggstørrelse: 1:2
FIAV-klassifisering Handelsflagg. Flaggstørrelse: 1:2
Flagget til guvernøren

De britiske Jomfruøyers flagg er en britisk Blue Ensign med koloniens våpenskjold i den fire enden av flaggduken. Våpen og flagg ble gitt De britiske Jomfruøyer 15. november 1960. Våpenskjoldet viser til den hellige Ursula, som legenden forteller var en britisk prinsesse. Ursula holder en lampe og er flankert av elleve flere slike, noe som viser til de 11 000 jomfruer som led martyrdøden sammen med henne.

Fra flagget ble innført og fram til 1999 satt våpenmerket i en hvit skive. Dette var også tilfelle for de fleste andre særmerkede britiske flagg for kolonier. Tradisjonen med å sette våpenet på en hvit skive skal skyldes at den britiske marinens offisielle flaggbok, Flags of all nations, hadde for vane å vise merkene som satt i flaggene på en rund, hvit bakgrunn. Selv om dette bare var en illustrasjonsteknisk måte å vise merkene, ble det i praksis tolket som at hele skiven skulle være med i flagget. Framstillingen av flaggene ble endret med 1999-utgaven av Flags of all nations, da merkede britiske flagg nå ble framstilt med våpenet direkte mot flaggduken. For å bedre muligheten for identifikasjon ble også merkets størrelse økt.

Handelsflagg[rediger | rediger kilde]

De britiske Jomfruøyer har et separat handelsflagg (Red Ensign).

Guvernørens flagg[rediger | rediger kilde]

Guvernøren, koloniens øverste myndighet og kronens representant, fører eget flagg etter samme modell som øvrige guvernører i britiske besittelser. Det vil si det britiske unionsflagget med koloniens våpenskjold omgitt av en krans i midten.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Graham Bartram: British Flags and Emblems, 2004
  • BR20 Flags of all nations, 1989 Edition, 1999 Revision, Ministry of Defence, 1999