Hampshire

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Denne artikkelen omhandler grevskapet Hampshire i England. Se også Hampshire (andre betydninger).

Hampshire

EnglandHampshire.png
Vist i England

Status: Seremonielt og (mindre) administrativt grevskap
Region: Sørøst-England
Adm. senter: Winchester
Areal:
-Totalt:
-Adm. areal:

3769 km²
3679 km²
Befolkning:
-Totalt:
-Tetthet:
-Adm. areal:

(1 654 802)
439/km²
1 245 108 (1 654 802)
ISO 3166-2: GB-HAM
ONS-kode: 24
NUTS 3: UKJ33

Distrikter
Distrikter

Hampshire (forkortes Hants) er et grevskap i England. Det ligger i regionen Sørøst-England, og grenser mot Dorset, Wiltshire, Berkshire, Surrey og West Sussex.

Hampshire er et populært feriested, med flere kystbyer. New Forest og en stor del av South Downs ligger i grevskapet; det er planer om å erklære begge disse områdene som nasjonalparker.

Det seremonielle grevskapet består av elleve distrikter i det administrative grevskapet samt de enhetlige myndighetene Southampton og Portsmouth. De to byene ble selvstyrte i 1997.

Administrasjonsbyen er Winchester, som i middelalderen var hovedstad først i kongedømmet Wessex og deretter i England, inntil normannernes erobring i 1066.

Historie[rediger | rediger kilde]

Hampshire har tidligere blitt kalt Southamptonshire, blant annet på kart fra viktoriansk tid. Navnet ble offisielt endret til Hampshire 1. april 1959.

Isle of Wight ble tidligere, i seremonielle sammenhenger, regnet som en del av Hampshire, men har vært et eget administrativt grevskap siden 1890 og eget seremonielt grevskap siden 1974. Det eneste formelle administrative bånd mellom de to grevskapene er den felles politistyrken.

Under reorganiseringen av grevskapene i 1974 ble Bournemouth og Christchurch overført til Dorset.

Commons Commons: Category:Hampshire – bilder, video eller lyd