Dorset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Denne artikkelen omhandler grevskapet Dorset i England. Se også Dorset (andre betydninger).

Dorset

EnglandDorset.png
Vist i England

Status: Seremonielt og (mindre) administrativt grevskap
Region: Sørvest-England
Adm. senter: Dorchester
Areal:
-Totalt:
-Adm. areal:

2653 km²
2542 km²
Befolkning:
-Totalt:
-Tetthet:
-Adm. areal:

696 327 (2002)
263/km²
394 581 (2002)
ISO 3166-2: GB-DOR
ONS-kode: 19
NUTS 3: UKK22

Distrikter
Distrikter

Dorset (tidligere også kalt Dorsetshire) er et grevskap i England. Det ligger i regionen Sørvest-England, og grenser mot Devon, Somerset, Wiltshire og Hampshire. Administrasjonssenteret er Dorchester.

Historie[rediger | rediger kilde]

Tidligste kjente bruk av navnet er fra år 940, da formen Dorseteschire ble brukt. Dette betyr området (schire) til de som bor (saete) i Dorchester (Dornuuarana).

Første kjente bosetning i Dorset var i midtre steinalder, fra omkring 8000 f.Kr. Befolkningen var liten, og konsentrert omkring øya Purbeck, Weymouth, Chesil Beach og Stourdalen. Deler av den urgamle eikeskogen ble ryddet. I yngre steinalder og bronsealderen ble det anlagt gravhauger på nesten hver eneste av de mange kalkåsene i grevskapet, og det er et stort antall fort fra jernalderen. I løpet av jernalderen ble det siste av de store skogområdene ryddet for å gi plass til jordbruk.

Romerne bosatte seg flere steder i Dorset, med Dorchester (Durnovaria) som viktigste by. Det er funnet romerske gjenstander en rekke steder. I løpet av 3. århundre flyttet romerne ned fra åsryggene til dalene, hvor jorden var mer fruktbar. Sakserne tok Dorset senere enn mange andre områder, på grunn av Bokerleydiket, en omfattende romersk festningsvoll.

Domesday Book nevner en rekke saksiske bosetninger som korresponderer med moderne byer og landsbyer. I løpet av middelalderen ble jordbruksområdene lagt ut omtrent slik de er i dag. Det ble opprettet flere store klostre. I senmiddelalderen forsvant de siste bosetningene på åsryggene.

Under en borgerkrig i det 12. århundre var det flere trefninger i Dorset, og dette førte til at flere befestede slott ble anlagt, som Corfe, Powerstock, Wareham og Shaftesbury. Under den engelske borgerkrigen i det 17. århundre var det flere rojalistiske tyngdepunkter, som slottene Corfe og Sherborne, som begge ble ødelagt under krigen.

Etter at klostrene ble oppløst under reformasjonen ble klostereiendommene delt opp, noe som førte til vekst i befolkningen. Under den industrielle revolusjon forble Dorset for det meste et jordbruksområde. Noen av de tidligste fagorganiserte i England var jordbruksarbeidere fra Dorset, og blant annet kom Tolpuddlemartyrene derfra.


Commons-logo.svg Commons: Kategori:Dorset – bilder, video eller lyd