Michael av Kent

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Michael av Kent
FødtMichael George Charles Franklin of Kent
4. juli 1942[1][2][3]Rediger på Wikidata (81 år)
Coppins
BeskjeftigelseMilitært personell, forretningsdrivende, aristokrat Rediger på Wikidata
Utdannet vedEton College
Royal Military Academy Sandhurst
Sunningdale School
EktefellePrinsesse Michael av Kent (1978–)[4]
FarGeorge, hertug av Kent
MorMarina, hertuginne av Kent
SøskenEdward, hertug av Kent (eldre bror)
Alexandra, Lady Ogilvy (eldre søster)
BarnFrederick Windsor[5]
Gabriella Windsor[5]
NasjonalitetStorbritannia
Utmerkelser
9 oppføringer
Storkorsridder av Royal Victorian Order
Vennskapsordenen
Den britiske Johanniterorden
Dronning Elizabeth IIs kroningsmedalje
Queen Elizabeth II Silver Jubilee Medal
Dronning Elisabeth IIs gulljubileumsmedalje
Queen Elizabeth II Diamond Jubilee Medal
Storkors av Solordenen
Fellow of the Chartered Institute of Linguists
Signatur
Michael av Kents signatur
Våpenskjold
Michael av Kents våpenskjold

Michael av Kent (Michael George Charles Franklin, født 4. juli 1942) er som barnebarn av Georg V av Storbritannia og Mary av Teck et medlem av den britiske kongefamilien. Han har navn etter sin slektning storfyrst Mikhail Aleksandrovitsj av Russland.

Han utfører ikke regelmessig kongelige plikter på vegne av Elizabeth II, som er hans kusine, men har representert dronningen ved enkelte tilfeller. Prins Michael driver et eget konsulentfirma, og har vært oppleser på flere TV-programmer om Europas kongefamilier.

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Prins Michael ble født i Iver i Buckinghamshire. Hans far var George, hertug av Kent, fjerde eldste sønn av Georg V og Mary av Teck, mens moren var Marina, hertuginne av Kent, datter av Nicholas av Hellas og Danmark og storfyrstinne Elena Vladimirovna av Russland. Som barnebarn av en britisk monark ble hans titulering HRH Prince Michael of Kent («Hans kongelige høyhet prins Michael av Kent»).

Han ble døpt 4. august 1942. Fadderne var Franklin D. Roosevelt, Georg II av Hellas, Haakon VII av Norge, Wilhelmina av Nederland, Lady Patricia Ramsau, Victoria av Hessen og Rhinen, Frederika av Hannover og Henry, hertug av Gloucester.

Bare tre uker etter dåpen, den 25. august 1942, ble hans far drept i en flyulykke ved Caithness i Skottland.

Utdanning og militærtjeneste[rediger | rediger kilde]

Prinsen gikk på Sunningdale School og Eton College. I januar 1961 begynte han på Royal Military Academy Sandhurst, og han ble i 1963 offiser i 11th Hussars (Prince Albert's Own). Han gjorde så tjeneste i Tyskland, Hongkong og Kypros. Senere var han på en rekke andre oppdrag, blant annet i Defence Intelligence Staff. I 1981 gikk han av med pensjon fra British Army, med majors grad.

I 1994 ble han utnevnt til Honorary Commodore i Royal Naval Reserve, og i 2002 til Honorary Air Commodore ved RAF Benson. Han er president for SSAFA Forces Help og Royal Patriotic Fund, og Colonel-in-Chief for Essex and Kent Scottish Regiment i Canada.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Michael av Kent fotografert i 1990

Kongelige plikter[rediger | rediger kilde]

Som tredje barn av Georg Vs sønn ble det ikke forventet at prins Michael skulle utføre kongelige plikter. Han fikk ikke apanasje fra Parlamentet eller stipend fra Privy Purse. Både hans eldre bror Edward, hertug av Kent og søsteren Alexandra, lady Ogilvy får apanasje fra Parlamentet. Prins Michael har allikevel utført noen kongelige oppdrag, og når han reiser sørger Foreign and Commonwealth Office og britiske utenriksstasjoner for at han får VIP-mottagelse. Da han giftet seg i 1978 fikk han en leilighet i Kensington Palace.

Prinsen er beskytter for flere organisasjoner.

Kommersielt[rediger | rediger kilde]

Ettersom prinsen ikke har inntekter fra Parlamentet eller kongehuset har han dronningens tillatelse til å drive forretningsdrift. Han eier et konsulentfirma som utfører oppdrag over hele verden. Prinsen er også autorisert oversetter fra russisk.

Ekteskap[rediger | rediger kilde]

30. juni 1978 giftet prins Michael seg i en borgerlig seremoni i rådhuset i Wien med baronesse Marie-Christine von Reibnitz, eneste datter av baron Günther Hubertus von Reibnitz og Maria Anna Carolina Franziska Walpurga Bernadette, grevinne Szapáry de Muraszombath, Széchysziget et Szapár.

Ekteskapet var kontroversielt fordi baronessen var både katolikk og fraskilt. Hun hadde tidligere vært gift med bankieren Thomas Troubridge. De ble separert i 1973, skilt i 1977 og ekteskapet ble annullert av Den katolske kirke i 1978.

Ettersom hun var katolikk mistet prins Michael sin plass i arvefølgen. Han mistet ikke prinsetittelen, og hans ektefelle ble prinsesse av Storbritannia. I arkaisk engelsk språkbruk blir hun tradisjonelt titulert HRH Princess Michael of Kent, «Hennes kongelige høyhet prinsesse Michael av Kent». Etter endringer i reglene for arvefølge for personer som gifter seg med katolikker, kom prins Michael i 2015 inn igjen i arvefølgen.[6]

Paret har to barn:

De tilhører begge Den engelske kirke og har arverett til tronen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Genealogics, genealogics.org person ID I00000232, oppført som Prince Michael of Kent[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ The Peerage, oppført som Michael George Charles Franklin Windsor, Prince of Kent, The Peerage person ID p10076.htm#i100754, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ The Peerage person ID p10076.htm#i100754, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ a b The Peerage[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ «New rules on royal succession come into force», BBC News, 26. mars 2015. Lest 28. mars 2015.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]