Hopp til innhold

Robin Hood

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Statue av Robin Hood i Nottingham

Robin Hood er en legendarisk skikkelse fra England. Hans eksistens har ikke kunnet påvises historisk, men det har vært gjort mange forsøk.

Robin Hood sies å ha levd sammen med sine venner i skogen etter å ha blitt lyst fredløs for å ha opponert mot styresmaktene, spesielt det britiske presteskapet, skatteinnkreveren og sheriffen. Det fins flere fortellinger om det han skal ha utrettet. Han sies å ha vært dyktig i bruk av bue og andre våpen. I noen fortellinger forbindes han med en kjæreste fra høyere samfunnslag. Hun kalles vanligvis Marion, skjønt hun også noen ganger har blitt kalt Mary og Maud. Han støttet de undertrykte og fortsatte sin motstand mot øvrigheten. Det sies at han «stjal fra de rike, og gav til de fattige». Disse trekkene er omstridte, men ideologisk modifisert gjennom tidene. Fortellingen har dermed appellert til folkemassene; han har vært sett på som en som kjempet mot urettferdighet og hjalp de svake.

De eldste kilder[rediger | rediger kilde]

Man mener at de eldste fortellingene om Robin Hood kan skrive seg fra høymiddelalderen. I den eldste av de bevarte fortellingene, gjerne kjent som Robin Hood and the Monk, beskrives den i innledningen som talkyng of the monke and Robyn Hode. Den er kjent fra en manuskriptsamling fra omkring 1450, men er noe eldre enn dette. To lengre dikt, A Gest of Robyn Hode og A Lyttell Gest of Robyn Hode, finnes i flere versjoner fra begynnelsen av 1500-tallet. De fleste av hovedelementene i legenden beskrives i disse, som at Robin er lovløs, en meget god bueskytter, og en som verner de svake.

Det finnes eldre referanser til Robin Hood. Den eldste som er kjent er fra omkring 1377, i William Langlands Piers Plowman, hvor det står:

Originaltekst Oversettelse
I can noght parfitly my Paternoster as the preest it syngeth

But I can rymes of Robyn hood and Randolf Erl of Chestre.

Jeg kan ikke min Fadervår perfekt slik presten synger den

Men jeg kjenner versene om Robin Hood og Randolph, jarl av Chester.

Det finnes andre kilder som tyder på at legenden var kjent allerede i 12611262. Det er altså et tidsrom på omkring to århundrer mellom de første hint om legenden og den eldste bevarte versjonen av den.

I renessansen holdt man festivaler hvor man kledde seg som ham og hans venner. Også de kongelige var med på dette.

Den virkelige Robin Hood?[rediger | rediger kilde]

Det har vært gjort mange forsøk på å finne bakgrunnen for skikkelsen Robin Hood. Fra mange hold har det blitt hevdet at han virkelig har levd. Fra andre hold har det motsatte blitt fremholdt. I den prestisjetunge Dictionary of National Biography har han en biografi som ene og alene er skrevet for å forklare at han aldri har eksistert.

Det første kjente forsøket på å identifisere legendens Robin Hood med en virkelig person kom i Andrew de Wyntouns krønike over Skottlands historie frem til 1408, som ble ferdig i 1420. Der tidfestet han Robin Hood og Little John til 12831285, og plasserte dem i Inglewood og Barnsdale.

Omkring tyve år senere skrev en annen skotte, Walter Bower, at han var en «berømt morder ... som den dumme befolkningen er så overordentlig glad i å hylle både i tragedie og komedie», og tidfestet ham til 1266. Dette plasserte Robin i en mulig historisk kontekst blant adelsmennene som ble fratatt sine rettigheter etter slaget ved Evesham i 1265.

Den tredje kjente tidfestingen var det også en skotte som stod for, John Major. Han gav ut History of Greater Britain i 1521, og plasserte Robin Hood i årene 11931194, mens Rikard Løvehjerte var i fangenskap etter korstoget.

Det ble ikke gitt noen begrunnelse eller henvisninger som støttet noen av de tre dateringene, men den siste ble etter hvert den mest aksepterte, og i den moderne formen av legenden er Robin Hood uløselig knyttet til Rikard Løvehjerte og Johan uten land, og Sherwoodskogen i Nottinghamshire ble allment akseptert som hans hjemsted; Barnsdale i South Yorkshire var lenge også regnet som et mulig sted, og i noen versjoner blandes de to slik at sheriffen av Nottingham opptrer i Barnsdale, et område hvor han ikke ville hatt noen myndighet.

I 1795 publiserte Joseph Ritson en meget innflytelsesrik edisjon av gamle Robin Hood-ballader, Robin Hood: A collection of all the Ancient Poems Songs and Ballads now extant, relative to that celebrated Outlaw [1] I forordet presenterer han de kilder han har gjennomgått, og mente at den historiske Robin Hood var en mann ved navn Robert Fitzooth, som døde 18. november 1247.[2]

I den senere tid har flere forskere prøvd å finne opprinnelsen til fortellingene, og noen har gått ut ifra at de kan være basert på flere ulike hendelser og elementer.[trenger referanse] Flere historikere tenker seg at Robin Hood ikke er basert på én person, men snarere på flere personer med lignende omstendigheter.[trenger referanse]

En interessant faktor er at man fra meget gammelt av, antagelig helt tilbake til hedensk tid, kjenner en festival som ble holdt i mai til ære for en slags ånd eller alv som var kjent som Robin Goodfellow. En lignende person omtales i fransk litteratur, der han kalles Robin de Bois, Robin fra skogene. Denne mytiske skikkelsen kan muligens være en del av opphavet.

Den litterære Robin Hood[rediger | rediger kilde]

Fra omkring regjeringstiden til Elizabeth I ble det skrevet teaterstykker om ham. Senere er han kjent som en viktig, litterær skikkelse. Det har blitt skrevet mange bøker om ham, også for barn. Han blir sett på som en velgjører som gjorde godt mot almuen og tuktet makthaverne.

Særlig gjennom Walter Scotts Ivanhoe har han blitt et symbol på striden mellom angelsaksere og normannere.

Blant de mest utbredte moderne versjonene av Robin Hood-mytene kan regnes den amerikanske kunstneren Howard Pyles (1853–1911) Merry adventures of Robin Hood (1883), denne er utgitt flere ganger på norsk, både med og uten forfatterangivelse. Robin Hood (1950) av Rosemary Sutcliff er en gjenfortelling av Pyles tekst.

Den filmatiserte Robin Hood[rediger | rediger kilde]

Det er laget en rekke filmer og fjernsynsserier om Robin Hood. De fleste følger en felles versjon av legenden, der historien er lagt til perioden hvor Rikard Løvehjerte var i fangenskap og Johan uten land hadde tilranet seg makten. Dette har bidratt sterkt til å befeste denne versjonen som den flest mennesker i moderne tid kjenner til.

1922-versjonen med Douglas Fairbanks i hovedrollen

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ 1887 reprint, publisher J.C.Nimmo, https://archive.org/details/robinhoodcollect01ritsrich accessed JAN 18 2016, digitized 2008 from book provided by University of California Libraries
  2. ^ https://archive.org/stream/robinhoodcollect01ritsrich/robinhoodcollect01ritsrich_djvu.txt Retrieved 12 January 20016
  3. ^ «AFI'S 100 YEARS...100 HEROES & VILLAINS». Det amerikanske filminstituttet. Arkivert fra originalen 4. mars 2016. Besøkt 1. juni 2018. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]