Essex

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Essex


Vist i England

Status: Seremonielt og (mindre) administrativt grevskap
Region: Øst-England
Adm. senter: Chelmsford
Areal:
-Totalt:
-Adm. areal:

3670 km²
3465 km²
Befolkning:
-Totalt:
-Tetthet:
-Adm. areal:

1 622 403 (2002)
442/km²
1 318 408 (2002)
ISO 3166-2: GB-ESS
ONS-kode: 22
NUTS 3: UKH33

Distrikter
Distrikter

Essex er et grevskap i England. Det ligger i regionen Øst-England, og grenser mot Stor-London, Hertfordshire, Cambridgeshire, Suffolk og Kent. Sistnevnte grense er definert i midten av Themsen. Navnet kommer fra det angelsaksiske kongedømmet Essex, østsaksernes rike. Administrasjonsbyen er Chelmsford.

Det seremonielle grevskapet består av de tolv distriktene i det administrative samt de to enhetlige myndighetene Thurrock og Southend-on-Sea, som fikk selvstyre i 1998. Fram til 1965 inkluderte grevskapet også distriktene Havering, Barking and Dagenham, Redbridge, Waltham Forest og Newham, som i dag er del av Stor-London.

Demografi og topografi[rediger | rediger kilde]

Colchester sentrum

På grunn av nærheten til London er mange byer og landsbyer i Essex i praksis forsteder til hovedstaden, hvor store deler av befolkningen pendler.

Et område definert som Londons grønne belte har forhindret at storbyen har spredd seg langt inn i Essex. To nye byer, Basildon og Harlow, ble anlagt etter andre verdenskrig for å skaffe boliger etter bombeødeleggelsene i London. De har siden vokst kraftig. Nord for det grønne beltet er det, med unntak av Chelmsford, landlige omgivelser med en rekke småbyer og landsbyer med hus i tradisjonelle materialer.

Colchester, i nordøst, er Storbritannias eldste dokumenterte by, med historie tilbake til romersk tid.

Næringsliv og kommunikasjon[rediger | rediger kilde]

Grevskapets flagg

Thurrock har et av Englands første utenbys kjøpesentre, Lakeside Shopping Centre. Mange reiser fortsatt langveis fra for å handle der, til tross for konkurranse fra det nyere Bluewater Shopping Centre, og de uunngåelige trafikkorkene på motorveien M25.

London Stansted Airport ligger i Essex, og det er også flere mindre flyplasser som er anlagt på jagerflybaser fra andre verdenskrig.

Tilbury er en av Storbritannias tre største havner. Fra havnen i Harwich er det fergeforbindelse til Hoek van Holland i Nederland og til Esbjerg i Danmark.

Industrivirksomhet finnes for det meste i den sørlige delen av Essex, mens det i nord er mest landbruk. Harlow er et sentrum for elektronikk, forskningsbedrifter og farmasøytiske bedrifter, mens Ford Motor Company har en fabrikk i Basildon.

Landemerker[rediger | rediger kilde]

Over 14 000 bygninger har status som verneverdige, og rundt 1000 av disse er anerkjent som betydningsfull til oppnå graderingen I eller II.[1] Bygningenes alder strekker seg den saksiske kirken St Peter-on-the-Wall fra 600-tallet til Royal Corinthian Yacht Club som var Storbritannias oppføring til Den internasjonale utstilling av moderne arkitektur som ble arrangert av Museum of Modern Art i New York City i 1932.

Idrett[rediger | rediger kilde]

De to fotballklubbene Colchester United og Southend United (The Shrimpers) er de to lagene fra Essex som er høyest oppe i det engelske ligasystemet, henholdsvis League two og National League.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bettley, James. (2008): Essex Explored: Essex Architecture Arkivert 6. mai 2011 hos Wayback Machine.. Essex County Council.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Essex hos Wikivoyage