Bermudas flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Flaggstørrelse: 1:2
Flagget til Bermudas guvernør

Bermudas flagg er en britisk Red ensign, hvilket betyr at flaggduken er rød og har det britiske unionsflagget (Union Jack) i kantonen, og med koloniens våpen i flaggets frie ende. Koloniens våpen viser en rød løve som holder et våpenskjold hvorpå vises vraket av skipet Sea Venture. Våpenet ble godkjent i 1910 og i 1915 fulgte det eget flagg med våpenet på, ukjent med hvilken hjemmel. Siden har flagget gjentatte ganger vært gjenstand for offisiell godkjennelse. Flagget fungerer også som Bermudas handelsflagg.

Fra flagget ble innført og fram til 1999 satt våpenmerket i en hvit skive. Dette var også tilfelle for de fleste andre særmerkede britiske flagg for kolonier. Tradisjonen med å sette våpenet på en hvit skive skal skyldes at den britiske marinens offisielle flaggbok, Flags of all nations, hadde for vane å vise merkene som satt i flaggene på en rund, hvit bakgrunn. Selv om dette bare var en illustrasjonsteknisk måte å vise merkene, ble det i praksis tolket som at hele skiven skulle være med i flagget. Framstillingen av flaggene ble endret med 1999-utgaven av Flags of all nations, da merkede britiske flagg nå ble framstilt med våpenet direkte mot flaggduken. For å bedre muligheten for identifikasjon ble også merkets størrelse økt.

Guvernørens flagg[rediger | rediger kilde]

Guvernøren, koloniens øverste myndighet og kronens representant, fører eget flagg etter samme modell som øvrige guvernører i britiske besittelser. Det vil si det britiske unionsflagget med koloniens våpenskjold omgitt av en krans i midten.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Graham Bartram: British Flags and Emblems, 2004
  • BR20 Flags of all nations, 1989 Edition, 1999 Revision, Ministry of Defence, 1999