Alderney

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Koordinater: 49°42′48″N 2°12′6″V

Guernsey

Alderney er den tredje største av Kanaløyene og en selvstyrt del av den britiske kronbesittelsen Guernsey. Det bor omkring 1 900 mennesker på øya.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Øya er 5 km lang og 3 km på sitt bredeste. Hovedstaden heter St Anne.

Befolkning[rediger | rediger kilde]

Ved folketellingen i 2013 hadde Alderney en befolkning på 1 903. Dette var en nedgang på 17 % I forhold til 2001. Det har særlig vært en nedgang i barn og unge og befolkningen har blitt eldre. Mangel på arbeidsplasser bidrar til utvandring blant yngre, samtidig som fordelaktige skattevilkår bidrar til at øya tiltrekker seg pensjonister. Halvparten av Alderneys befolkning er 55 år eller eldre.[1]

Politikk og administrasjon[rediger | rediger kilde]

Øya styres av et parlament kalt States of Alderney, som består av en president og ti medlemmer som velges hvert fjerde år. Presidenten leder parlamentets månedlige møter. Alderney har også to seter med stemmerett i Guernseys parlament.

Den daglige administrasjonen av øya utføres av tre komitéer – Plan- og finanskomitéen, Forvaltningskomitéen og Bygnings- og utviklingskomitéen – som støttes av et lite embedsverk. Skattepolitikken er Guernseys område, og Guernseys parlament har derfor ansvar for å gjøre tilstrekkelige ressurser tilgjengelig for Alderneys myndigheter.

Alderneys rettsapparat inkluderer én domstol – Court of Alderney. Neste instans er den kongelige domstolen i Guernsey, og deretter Kanaløyenes ankedomstol. Siste instans er Juridisk komité ved Det kongelige råd i Storbritannia.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Alderney Census Report 2013, Island Analysis, 2013, s. 3.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]