Nord-Irlands flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nord-Irlands uoffisielle flagg
Ulsters flagg er inspirasjonskilden til det nordirske flagget

Nord-Irlands flagg består av et rødt georgskors på hvitt felt, med en rød hånd i hvit sekstakket stjerne med krone over i midten. Mellom 1924 og 1972 var det den nordirske regjeringens offisielle flagg, men etter at direkte styre ble innført i 1972 har det vært provinsens uoffisielle flagg. Denne situasjonen har fortsatt også i periodene med nordirsk selvstyre, først fra 1999 til 2002 og deretter igjen fra 2007.

Nord-Irlands uoffisielle flagg er basert på det gamle flagget til provinsen Ulster, som har et rødt georgskors på gul bunn, med en rød hånd på hvitt skjold i midten. Det brukes mest av unionister, men er også symbolet som brukes for regionen i Samveldelekene og UEFA-kamper.

Flaggstrid[rediger | rediger kilde]

Spørsmålet om offisielt flagg for Nord-Irland er et av de mange vanskelige stridsspørsmålene mellom de to dominerende folkegruppene i provinsen.

I Belfastavtalen, som skulle sikre maktdeling mellom partene i Nord-Irland, sies det ingenting om provinsens flagg. Statsrettslig er Nord-Irland en del av unionen med navnet Det forente kongedømme Storbritannia og Nord-Irland, noe staten Irland etter fredsavtalen i 1998 har konstitusjonelt anerkjent. Irland gjorde tidligere krav på Nord-Irland.

Blant nasjonalister, tilhengere av forening med staten Irland benyttes også den irske trikoloren. Bruk av flagget ble i 1954 forbudt i Nord-Irland, fordi det ble ansett som en politisk provokasjon å bruke det. I 1964 utløste fjerningen av en trikolor fra et av Sinn Féins kontorer i Belfast to dager lange, kraftige opptøyer. I en periode ble flagget brukt av IRA til å lage feller for sikkerhetsstyrkene; et flagg ble hengt opp i f.eks. en lyktestolpe, og når en soldat eller politimann forsøkte å ta det ned ble en sprengladning utløst.

Flaggspørsmålet er fortsatt svært sensitivt, ettersom særlig republikanere benytter sine valgte posisjoner til å heise Irlands trikolor på offentlige bygninger. Unionistene viser på sin side til at avtalen anerkjenner Nord-Irland som en del av Det forente kongerike slik at det britiske flagget skal være det eneste som brukes av myndighetene. På offentlige flaggstenger brukes Union Jack, men også dette kan til tider skape kontroverser.

Det foreligger flere forslag om ny utforming av flagget i forbindelse med at devolusjonen i Nord-Irland har føret til gjeninnføring av selvstyre i 2007.