Lancashire

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Lancashire


Vist i England

Status: Seremonielt og (mindre) administrativt grevskap
Region: Nordvest-England
Adm. senter: Preston
Areal:
-Totalt:
-Adm. areal:

3075 km²
2903 km²
Befolkning:
-Totalt:
-Tetthet:
-Adm. areal:

1 421 912 (2002)
462/km²
1 140 539 (2002)
ISO 3166-2: GB-LAN
ONS-kode: 30
NUTS 3: UKD43

Distrikter
Distrikter

Lancashire (forkortes Lancs, tidligere grevskapet Lancaster, hertugdømmet Lancaster) er et grevskap i England. Det ligger ut mot Irskesjøen og grenser mot Cumbria, North Yorkshire, West Yorkshire, Stor-Manchester og Merseyside. Tradisjonelt har Lancaster vært administrasjonssenter, men administrasjonen er nå plassert i Preston.

Det seremonielle grevskapet omfatter i tillegg til de administrative også de to enhetlige myndighetene Blackpool og Blackburn with Darwen. De to enhetlige myndighetene har felles politi, brannvesen og kollektivsystem med resten av grevskapet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Lancashire ble opprettet i 1182. I Domesday Book blir området regnet som del av Cheshire og Yorkshire.

I 1351 ble Lancashire et palatinatsgrevskap. Det ble innlemmet under den engelske kronen i 1399, men beholdt mange privilegier helt til 1873. Det regnes fortsatt som en egen enhet under den britiske kronen, hertugdømmet Lancaster.

I 1998 ble Blackpool og Blackburn med Darwen selvstyrte enheter, og inngår dermed ikke lenger i det administrative grevskapet.

Industrier[rediger | rediger kilde]

Lancashire rike funn av jernmalm og kull gjorde at det ble et viktig sentrum for industrier på 1800-tallet, og dermed også for kapital. Blant industriene fantes gruvedrift, tekstilproduksjon og, ved kysten, fiske. I Lancashire ble også den såkalte lancashireprosessen utviklet.

Symboler[rediger | rediger kilde]

Lancashires røde rose
Lancashires røde rose

Lancasters røde rose er grevskapet blomst som er avbildet på dets heraldisk emblem og flagg. Rosen var et symbol for huset Lancaster, udødeliggjort i verset «In the battle for England's head/York was white, Lancaster red», med henvisning til 1400-tallets engelske innbyrdesstrid om den engelske kronen i rosekrigene. Det tradisjonelle Lancashire-flagget, en rød rose på et hvitt felt, var ikke offisielt registrert. Da det ble forsøkt gjort hos det engelske Flagginstituttet i London[1] var det allerede regissert av byen Montrose i Skottland flere hundre år tidligere hos Lyon Office. Lancashires offisielle flagg er således registrert som en rød rose på en bunn av gull.[2][3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The Flag Institute
  2. ^ «Lancashire». The Flag Institute.
  3. ^ «Lancashire flag is all yellow» Arkivert 8. desember 2015 hos Wayback Machine., Lancashire Evening Post 29. juli 2008

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]