Hopp til innhold

Georgskors

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rettkantet Georgskors i Englands flagg
Versjon av Sankt Georgskors brukt av svenske frimurere
Tre utskrådde og utbøyde kors rundt en sparre, i ætten Barclays skotske slektsvåpen

Et georgskors, eller St. Georgs kors har navn etter St. Georg som bl.a. er Englands vernehelgen. Georgskors er formet som et likearmet kors med armer som smalner tydelig innover mot midtpunktet. Korset skiller seg fra malteserkorset ved at georgskorset – i motsetning til malteserkorset – ikke har innhakk ytterst i korsarmene.

Nærliggende korsformer er utskrådd kors som i fylkesvåpenet Rogaland og kommunevåpenet Klepp, samt utbøyd kors som i Trøndelags og Verdals våpenskjold.

«Georgskors» er også navnet på korset i Englands flagg med rette kanter og som har en vertikal og en horisontal arm som krysser hverandre på midten av begge armer. Den horisontale armen er noe lenger enn den vertikale; forholdet er noe avhengig av hvor det er avbildet. Et slikt rettkantet georgskors er dermed likt et gresk kors, men skiller seg fra dette ved at georgskorset går helt ut til sidekantene til et flagg eller skjold. Dette georgskorset er dermed såkalt «gjennomgående», mens det greske korset er «svevende».

Flagget til Georgia har ett engelsk georgskors midt på og et smalnet georgskors mellom hver korsarm.

Det engelske georgskorset med rette kanter, inngår i flagg og våpen for blant annet byene Barcelona, Milano, Genova, Freiburg og Montréal.

Begge typer georgskors finnes i flagg, våpenskjold, logoer, varemerker, segl og andre kjennetegn, samt i mønster og annen design. De finnes i de fleste land med europeisk heraldikk og allerede fra middelalderen.

Det smalnede georgskorset finnes også som ordenstegn for noen fortjenesteordener.

Kjente slektsvåpen med smalnede georgskors, er bl.a. for den britiske familien Barclay som har grener i mange land, bl.a. i de skandinaviske, de baltiske, Tyskland og Russland. Det norske slektsvåpenet Meidell har bl.a. slike kors som skyldes inngifte med Barclay.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata