Hertugdømmet Lancaster

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Hertugdømmets flagg

Hertugdømmet Lancaster er et av to kongelige hertugdømmer i Storbritannia. Det andre er Hertugdømmet Cornwall.

Hertugdømmet Lancaster ble etablert for John av Gaunt, sønn av kong Edvard III av England, da John ervervet de tilhørende landområdene gjennom ekteskap. Til tross for navnet er hertugdømmet i realiteten et eiendomsselskap (selv om det ikke betaler selskapsskatt) og det består av landområder i flere deler av England, i tillegg til store eiendommer i Lancashire. Hertugdømmet tilhører ikke den britiske monarken som sådan, men er derimot et personlig arvelodd.

Hertugdømmets øverste tjenestemann er kansleren for Hertugdømmet Lancaster, en høy stilling som iblant har vært på statsrådnivå. Hertugdømmet har imidlertid vært drevet av en stedfortreder de siste par århundrene, og kansleren selv har hatt få oppgaver knyttet direkte til driften av eiendommen. Kansleren er derfor ofte tilgjengelig som minister uten portefølje.

Penger tjent gjennom Hertugdømmet Lancaster er private midler og uavhengig av den apanasjen som den britiske monarken har mottatt fra statskassen siden 1700-tallet.

Både Hertugdømmet Lancaster og motparten i Cornwall har spesielle lovfestede rettigheter som ikke gjelder for andre eiendommer tilhørende adelsmenn. Forskjellene følger imidlertid samme linje: alle rettigheter som tilhører monarken i andre deler av landet, tilhører isteden hertugen av hertugdømmet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]