Cheshire

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Cheshire


Vist i England

Status: Seremonielt og (mindre) administrativt grevskap
Region: Nordvest-England
Adm. senter: Chester
Areal:
-Totalt:
-Adm. areal:

2343 km²
2083 km²
Befolkning:
-Totalt:
-Tetthet:
-Adm. areal:

986 079 (2002)
421/km²
675 803 (2002)
ISO 3166-2: GB-CHS
ONS-kode: 13
NUTS 3: UKD22

Distrikter
Distrikter

Cheshire (arkaisk kalt County Palatine of Chester;[1] forkortet til Ches) er et grevskap i England som grenser til Merseyside og Stor-Manchester i nord, Derbyshire i øst, Staffordshire og Shropshire i sør, og samt det walisiske grevskapet Clwyd i vest. Administrasjonssenteret er Chester, og det tilhører regionen Nordvest-England. Det seremonielle grevskapet inkluderer to enhetlige myndigheter (unitary authorities), Halton og Warrington.

Betydelige byer utenom Chester er Congleton, Crewe, Ellesmere Port, Macclesfield, Northwich, Runcorn, Widnes, Wilmslow, og Winsford.[2] Noen av de nordlige deler av Cheshire er i praksis forsteder til Manchester og Liverpool, og en betydelig del av befolkningen pendler til disse byene. Det seremonielle grevskapet inkluderer to enhetlige myndigheter (unitary authorities), Halton og Warrington.

Grevskapet dekker 2 343 km2 og har en befolkning på litt over en million innbyggere (2014). Det er hovedsakelig rural med et antall små byer og landsbyer som støtter jordbruket og annen produksjon med framstille ost som har navn etter distriktet, cheshireost, foruten salt, kjemikalier og silke.[3]

Historie[rediger | rediger kilde]

Cheshireost.

Vilhelm Erobreren gjorde Cheshire til et palatinatsgrevskap, styrt av jarlen av Chester. I Domesday Book omtales Cheshire som et mye større grevskap enn det er i dag. Den nordlige grensen gikk ved elven Ribble, og flere områder nord for elven Mersey var dermed tatt med i Cheshire.

I 1182 ble områdene nord for Mersey overført til det nye grevskapet Lancashire, og senere ble to steder, Atiscross og Exestan, del av Wales.

Grevskapet hadde sitt eget parlament, og ble ikke representert i det engelske parlamentet før i 1541. Først i 1830 ble de siste av privilegiene som palatinatstatus innebar fjernet, og Cheshire kalles fortsatt formelt et palatinatsgrevskap selv om dette ikke lenger har noen praktisk betydning.

I 1974, da det ble gjennomført en reform av lokaladministrasjonene i England, ble noen områder nær grensen til Lancashire del av de ny grevskapene Stor-Manchester og Merseyside. Samtidig ble Warrington og omegn tilbakeført til Cheshire fra Lancashire.

De urbane områdene Halton og Warrington ble selvstyrte enheter 1. april 1998, men er fortsatt del av det seremonielle grevskapet, og har felles brannvesen og politimyndighet.

En folkeavstemning om endringer i lokalstyret skulle avholdes i 2004, men ble avlyst.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Relationships / unit history of Cheshire». A Vision of Britain through Time
  2. ^ «Cheshire County Council Map» (PDF). Cheshire County Council. Arkivert fra originalen (PDF) den 5. juni 2007
  3. ^ Ingham, A. (1920): Cheshire: Its Traditions and History.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Higham, N. J. (1993): The Origins of Cheshire. Manchester, UK: Manchester University Press. ISBN 0-7190-3160-5.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]