Cheshire

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Cheshire

EnglandCheshire.png
Vist i England

Status: Seremonielt og (mindre) administrativt grevskap
Region: Nordvest-England
Adm. senter: Chester
Areal:
-Totalt:
-Adm. areal:

2343 km²
2083 km²
Befolkning:
-Totalt:
-Tetthet:
-Adm. areal:

986 079 (2002)
421/km²
675 803 (2002)
ISO 3166-2: GB-CHS
ONS-kode: 13
NUTS 3: UKD22

Distrikter
Distrikter

Cheshire er et grevskap i England. Administrasjonssenteret er Chester, og det tilhører regionen Nordvest-England. Det grenser mot grevskapene Merseyside, Stor-Manchester, Derbyshire, Staffordshire og Shropshire, samt det walisiske grevskapet Clwyd.

Noen av de nordlige deler av Cheshire er i praksis forsteder til Manchester og Liverpool, og en betydelig del av befolkningen pendler til disse byene.

Det seremonielle grevskapet inkluderer to enhetlige myndigheter (unitary authorities), Halton og Warrington.

Historie[rediger | rediger kilde]

Vilhelm Erobreren gjorde Cheshire til et palatinatsgrevskap, styrt av jarlen av Chester. I Domesday Book omtales Cheshire som et mye større grevskap enn det er i dag. Den nordlige grensen gikk ved elven Ribble, og flere områder nord for elven Mersey var dermed tatt med i Cheshire.

I 1182 ble områdene nord for Mersey overført til det nye grevskapet Lancashire, og senere ble to steder, Atiscross og Exestan, del av Wales.

Grevskapet hadde sitt eget parlament, og ble ikke representert i det engelske parlamentet før i 1541. Først i 1830 ble de siste av privilegiene som palatinatstatus innebar fjernet, og Cheshire kalles fortsatt formelt et palatinatsgrevskap selv om dette ikke lenger har noen praktisk betydning.

I 1974, da det ble gjennomført en reform av lokaladministrasjonene i England, ble noen områder nær grensen til Lancashire del av de ny grevskapene Stor-Manchester og Merseyside. Samtidig ble Warrington og omegn tilbakeført til Cheshire fra Lancashire.

De urbane områdene Halton og Warrington ble selvstyrte enheter 1. april 1998, men er fortsatt del av det seremonielle grevskapet, og har felles brannvesen og politimyndighet.

En folkeavstemning om endringer i lokalstyret skulle avholdes i 2004, men ble avlyst.

Commons Commons: Category:Cheshire – bilder, video eller lyd