Surrey

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Denne artikkelen handler om grevskapet Surrey i England. For informasjon om andre steder med samme navn, se Surrey (andre betydninger).

Surrey


Vist i England

Status: Seremonielt og (mindre) administrativt grevskap
Region: Sørøst-England
Adm. senter: Reigate
Areal:
-Totalt:

1663 km²
Befolkning:
-Totalt:
-Tetthet:

1 059 900 (2002)
637/km²
ISO 3166-2: GB-SRY
ONS-kode: 43
NUTS 3: UKJ23

Distrikter
Distrikter

Surrey er et grevskap i det sørøstlige England. Det regnes som et av Home Counties, og grenser mot Hampshire, Berkshire, Greater London, Kent, East Sussex og West Sussex.

Tidligere var administrasjonssenteret Guildford, som er katedralby og hjemby for Universitetet i Surrey. Det ble så flyttet til Kingston, som på grunn av en grenseendring ikke lenger ligger i Surrey. I 2020, derfor, administrasjonssenteret ble flyttet igjen, den tid til Reigate.

På grunn av nærheten til London er mange av de som bor i landsbyene i Surrey pendlere, befolkningstettheten er høyere enn i nabogrevskapene og normalinntekten ligger noe over landsgjennomsnittet.

Mye av Surrey er i et område som kalles «Det grønne beltet», og det er derfor anlagt en rekke gangveier, veier for hestetrafikk, allmenninger og private områder med fri ferdsel for publikum. Dette har ført til at Surrey tilbyr mange landlige fritidsaktiviteter, og at det er svært mange hester i grevskapet.

Det høyeste punktet er Leith Hill ved Dorking, omkring 295 moh.

Historie[rediger | rediger kilde]

Navnet Surrey kommer fra gammelengelsk suther-ge, som betyr «sørlig distrikt». Den eldste bevarte kilde som nevner det er fra 722; det blir da stavet Suthrige.

Inntil 1889 tilhørte Lambeth, Southwark og Wandsworth Surrey; det året ble de i stedet bydeler tilhørende London. Flere deler av grevskapet ble overført i 1965, da til Stor-London, mens Spelthorne ble overført til Surrey fra Middlesex. Den siste større endringen kom i 1974 da området rundt London Gatwick lufthavn ble overført til West Sussex.

To fylker i USA er oppkalt etter grevskapet Surrey; i 1652 ble Surry County opprettet i Virginia og i 1771 Surry County i Nord-Carolina.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Surrey hos Wikivoyage