Irlands stattholder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Stattholderens flagg

Irlands stattholder (Lord Lieutenant of Ireland), i middelalderen kjent som Judiciar og inntil det 17. århundre som Lord Deputy, var monarkens representant i Irland og overhode for den utøvende myndighet der under Lordship av Irland (11711541), kongedømmet Irland (15411800) og Det forente kongerike Storbritannia og Irland (18011922). Stattholderen var også i en lang periode kjent som Irlands visekonge.

Selv i perioden hvor Irland i teorien var et uavhengig kongedømme var stattholderen kun ansvarlig overfor monarken, ikke det irske parlamentet eller folket.

De tidligste Lords Deputy hadde vært irske adelsmenn, men etter hvert ble det en regel med svært få unntak av det skulle være en engelsk eller britisk adelsmann som ble satt i embetet.

Man har en sikker liste over stattholderne fra 1528, da Piers Butler, 1. jarl av Ossory fikk embetet. Den siste stattholderen var Edmund FitzAlan-Howard, 1. vicomte FitzAlan of Derwent, som gikk av da embetet ble avskaffet ved opprettelsen av Den irske fristaten, og ble erstattet av en generalguvernør.

Se også[rediger | rediger kilde]