Shropshire

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Shropshire

EnglandShropshire.png
Vist i England

Status: Seremonielt og (mindre) administrativt grevskap
Region: Vest-Midlands
Adm. senter: Shrewsbury
Areal:
-Totalt:
-Adm. areal:

3487 km²
3197 km²
Befolkning:
-Totalt:
-Tetthet:
-Adm. areal:

455 780 (2002)
128/km²
285 204 (2002)
ISO 3166-2: GB-SHR
ONS-kode: 39
NUTS 3: UKG22

Distrikter
Distrikter

Shropshire (forkortes ofte Salop eller Salops) er et grevskap i regionen Vest-Midlands i England. Det grenser mot Cheshire, Staffordshire, Worcestershire, Herefordshire og de walisiske grevskapene Powys og Clwyd.

Det er et av Englands minst urbane grevskap. Administrasjonssenteret er Shrewsbury, men Telford er nå den største byen. Shropshire er kjent som industriens vugge i England, da den industrielle revolusjon startet i Coalbrookdale. I grevskapet finnes man også Ironbridge, hvor verdens første støpejernsbro ble konstruert, og Ditherington, hvor verdens første bygning med reisverk i jern ble bygget.

Det seremonielle grevskapet består av frem distrikter i det administrative grevskapet samt Telford and Wrekin, som er en enhetlig myndighet (unitary authority). Grensene for det seremonielle grevskapet har ikke forandret seg nevneverdig siden middelalderen, bortsett fra at noen eksklaver i andre grevskap ikke lenger tilhører Shropshire.

I offisielle dokumenter ble grevskapet i flere århundrer kalt Salop, fra Salopesbiry, et eldre navn på Shrewsbury. Da et grevskapsråd ble opprettet i 1888 fikk det navnet «Salop grevskapsråd». Dette ble aldri et populært navn, og det ga seg selv det nye navnet «Shropshire grevskapsråd» i 1980. Man bruker likevel fortsatt ordet «salopisk» (engelsk salopian) om noen eller noe fra Shropshire.

Området Ironbridge Gorge het tidligere Området Ironbridge Gorge, men som har fått nytt navn etter den første jernbroen i sitt slag i verden. Den er et av UNESCOs steder innenfor kulturarven, og dekker Ironbridge, Coalbrookdale og en del av Madeley.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ironbridge Gorge, UNESCO World Heritage. Whc.unesco.org 6. mars 2007.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]