Northumberland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Denne artikkelen omhandler grevskapet Northumberland i England. Se også Northumberland (andre betydninger).

Northumberland

EnglandNorthumberland.png
Vist i England

Status: Seremonielt og administrativt grevskap
Region: Nordøst-England
Adm. senter: Morpeth
Areal:
-Totalt:

5013 km²
Befolkning:
-Totalt:
-Tetthet:

308 386 (2002)
62/km²
ISO 3166-2: GB-NBL
ONS-kode: 35
NUTS 3: UKC21

Northumberland er et grevskap i England, i regionen Nordøst-England. Det har sin opprinnelse i kongedømmet Northumbria, men dagens grevskap dekker et betrakelig mindre område. Inntil 1974 var Newcastle upon Tyne administrasjonssenter for Northumberland, men den byen tilhører nå Tyne and Wear, og det nye administrasjonssenteret er Morpeth.

Grevskapet grenser mot Tyne and Wear, Durham, Cumbria og det skotske stattholderskapet Roxburg, Ettrick and Lauderdale.

Historie[rediger | rediger kilde]

Northumberland har en lang og komplisert historie. Før romernes ankomst ble det utkjempet flere kriger mellom briter og skotter i området, noe som skulle fortsette i middelalderen. En rekke befestede slott ble bygget der, blant annet Bamburgh, Dunstanburgh, Warkworth og Alnwick.

Området kalles «kristendommens vugge» i England, fordi mange av de fremste misjonærene i angelsaksisk tid reiste ut fra klosteretLindisfarne, og fordi munkene fra Iona også virket i Northumberland.

Den historiske hovedstaden var Bamburgh, hvor kongen av Northumbria hadde sitt sete før England ble samlet til ett rike. Senere ble Alnwick en viktig by, fordi den var sete for hertugen av Northumberland.

Northumberland har flere ganger vært sentrum for opprør, blant annet Nådens pilegrimsferd og Nord-Englands reisning under Tudortiden. Hertugene av Northumberland, som var fra Percyfamilien, ledet flere av opprørene. De var beryktet for å skifte side når det begynte å gå dårlig, og ved å angi sine forbundsfeller til myndighetene slapp de unna straff hver gang. Noe av grunnen til dette var at det var viktig for kongen å ha en kraftfull hertug i Northumberland på grunn av faren for angrep fra Skottland. Under reformasjonen var Northumberland et sentrum for katolsk aktivitet, og etter gjenopprettelsen av monarkiet holdt mange jakobitter til der. Det ble på mange måter et lovløst land, med mange ubebodde steder hvor fredløse kunne gjemme seg. Etter at England og Skottland ble forent under James VI og I ble området i stor grad pasifisert.

Grevskapet er Englands tynnest befolkede, og består stort sett av landsbygd. Det har blitt startet flere prosjekter for å trekke flere turister til Northumberland, med vakker natur som største trekkplaster.

Se også[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Category:Northumberland – bilder, video eller lyd