British Army

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
British Army
Basisdata
Aktiv1707 - dags dato
LandStorbritannia
Overordnet enhetStorbritannias forsvar
TypeArmé
Størrelse110,580 personell (2007)
NettsideBritish Army
Operativt oppdrag
Innsatserførste verdenskrig, andre verdenskrig, Falklandskrigen, Krigen i Afghanistan

British Army er Storbritannias hær. Sammen med Royal Navy og Royal Air Force utgjør den de britiske væpnede styrker. Per april 2004 bestod hæren av 99 400 fulltrente, profesjonelle soldater i aktiv tjeneste.

Historie[rediger | rediger kilde]

Før den engelske borgerkrigen i 1642 var det ikke noen stående hær i England eller Skottland. Styrker ble satt opp av kongen når det trengtes. Etter borgerkrigen tok parlamentet over kontrollen, og satte opp en hær etter Oliver Cromwells modell New Model Army. Etter monarkiet kom tilbake og Karl II fikk makten, ble denne en stående hær, og kongen satt opp flere regimenter som var lojale til tronen. 26. januar 1661 kom ordren som offisielt etablerte en britisk hær.

Vaktskifte ved Whitehall i London

Fra rundt 1692 fram til første verdenskrig var Storbritannia den dominerende makten i verden, både økonomisk og militært. Den britiske hæren ble sendt for å slåss mot amerikanske kolonister i den amerikanske revolusjonen, irske opprørere i opptøyene i 1798, kinesere i opiumskrigene, indiske prinser og mytterister fra Det britiske ostindiske kompani under det indiske opprøret i 1857, boerne i boerkrigen og irske separatister under den irske selvstendighetskrigen.

Under første og andre verdenskrig stilte den britiske hæren med et enormt antall menn og kjempet over nesten hele verden. De tok også store tap, spesielt under første verdenskrig.

I etterkrigstiden konsentrerte den seg om å møte den sovjetiske trusselen, men ble også blandet inn i mange små geriljakriger etter hvert som det britiske imperiet skrumpet inn. Den siste krigen hvor den kjempet alene var Falklandskrigen i 1982.

Etter den kalde krigens slutt har den britiske hær vært involvert i fredsbevarende operasjoner i tillegg til innsats i Gulfkrigen og senere i Irak og Afghanistan.

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

Hærens struktur er svært kompleks, på grunn av de forskjellige avdelingenes ulike opphav. Soldatene kan deles inn i to hovedgrupper: den regulære armeen (Regular Army) med heltidsansatte soldater og reservearmeen (Territorial Army) med deltidsansatte soldater. Den militære strukturen består av korps (administrative grupperinger etter funksjon) og forband (operative divisjoner og brigader).

Regimentet er på mange måter den viktigste enheten i den britiske hæren. Begrepet regiment i den britiske hæren har to forskjellige betydninger. I de fleste våpenartene er regimentet den største taktiske organisasjonen, med en størrelse tilsvarende bataljon. Til forskjell er et regiment i infanteriet kun en administrativ eller seremoniell gruppering av flere bataljoner. Idag består imidlertid mange infanteriregimenter kun av én regulær bataljon (men vanligvis også en reservebataljon).

Rekruttering[rediger | rediger kilde]

Ikke-britiske soldater utgjør en betydelig del av British Army; her nepalske gurkhaer under en øvelse.

Hæren rekrutterer hovedsakelig i Storbritannia og har normalt et mål på 25 000 soldater i året. Lav arbeidsledighet i Storbritannia medfører at hæren har problemer med å nå rekrutteringsmålet, og i de første årene av det 21. århundre har det vært en markert økning i antallet rekrutter fra andre land (hovedsakelig fra Samveldet), som per 2004 utgjorde cirka 7,5 prosent av hærens samlede styrker. I juli 2004 hadde hæren 5620 utenlandske soldater fra 42 forskjellige land (i tillegg til over 3000 nepalske gurkha-soldater). Etter Nepal er Fiji (1895 soldater) det landet med flest borgere i den britiske hæren, fulgt av Jamaica (960 soldater). Soldater kommer også fra mer velstående land som Australia og Syd-Afrika.

I 2003 var det nærmere 10 000 tenåringer som vervet seg til hæren, inkludert mer enn 3000 16-åringer.[1] Med samtykke fra foresatte er det tillatt å søke seg til hæren før fylte 16 år.[2] I 2018 var 30% av de som vervet seg 16 eller 17 år gamle.[3]

Utrustning[rediger | rediger kilde]

Liste over utrustning[rediger | rediger kilde]

Liste over utrustning i bruk i 2006.[4]

Hånd- og lagsvåpen[rediger | rediger kilde]

Pansrede kjøretøyer[rediger | rediger kilde]

Warrior stormpanservogn

Artilleri og luftvern[rediger | rediger kilde]

Ingeniørutrustning[rediger | rediger kilde]

Logistikkjøretøyer[rediger | rediger kilde]

Elektronisk utrustning[rediger | rediger kilde]

Luftfartøyer (ligger under Army Air Corps)[rediger | rediger kilde]

ABC-vern[rediger | rediger kilde]

  • Fuchs kjøretøy for ABC-rekognosering

Grader og distinksjoner[rediger | rediger kilde]

Offiserer
NATO kode OF-10 OF-9 OF-8 OF-7 OF-6 OF-5 OF-4 OF-3 OF-2 OF-1 Offiserskadett Studentoffiser
Storbritannia Storbritannia
(rediger)
Field Marshal
Field Marshal
General
General
Lieutenant-General
Lieutenant-General
Major-General
Major-General
Brigadier
Brigadier
Colonel
Colonel
Lieutenant-Colonel
Lieutenant-Colonel
Major
Major
Captain
Captain
Lieutenant
Lieutenant
Second Lieutenant
Second Lieutenant
Officer Cadet
Officer Cadet
Ikke
i bruk
Andre grader
NATO-kode OR-9 OR-8 OR-7 OR-6/5 OR-4 OR-3 OR-2 OR-1
Flag of the British Army.svg British Army
Other Ranks
Army-GBR-OR-09a.svg Army-GBR-OR-09b.svg Army-GBR-OR-08a.svg Army-GBR-OR-08b.svg Army-GBR-OR-07.svg Army-GBR-OR-06.svg British Army OR-4.svg British Army OR-4.svg ingen
Conductor
Warrant Officer
Class One (WO 1)
Regimental Sergeant Major
(WO 1)
Regimental Quartermaster Sergeant
(WO 2)
Company Sergeant Major
(WO 2)
Staff Sergeant Sergeant Corporal Lance-Corporal Private
Norsk motsvarlighet Sersjantmajor Kommandersersjant Stabssersjant Oversersjant
Sersjant
Korporal 1. klasse
Korporal
Visekorporal 1. klasse Visekorporal
Ledende menig
Menig

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]