Oxfordshire

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Oxfordshire

EnglandOxfordshire.png
Vist i England

Status: Seremonielt og administrativt grevskap
Region: Sørøst-England
Adm. senter: Oxford
Areal:
-Totalt:

2605 km²
Befolkning:
-Totalt:
-Tetthet:

607 457 (2002)
233/km²
ISO 3166-2: GB-OXF
ONS-kode: 38
NUTS 3: UKJ14

Distrikter
Distrikter

Oxfordshire (forkortes Oxon, fra latin Oxonia) er et fylke i det sør-østlige England. Det ligger i regionen Sørøst-England, og grenser mot Northamptonshire, Buckinghamshire, Berkshire, Wiltshire, Gloucestershire og Warwickshire.

Grevskapet er delt i fem distrikter; ingen av disse er enhetlige myndigheter, så det administrative og det seremonielle området er det samme.

Vale of White Horse og deler av distriktet South Oxfordshire (sør for Themsen) tilhørte fram til 1974 Berkshire. Samme år ble distriktet Caversham omkring Reading overført til Berkshire.

Oxford er viktigste befolkningssentrum, og administrasjonsby for grevskapet. Oxfordshire er mest kjent for universitetet i Oxford.

Viktige næringer er turisme, selskaper knyttet til motorsport, trykkerier og forlag og bioteknologiske selskaper.

Historie[rediger | rediger kilde]

Fra angelsaksisk tid har Oxfordshire vært viktig jordbruksland. Romerne grunnla ikke noen større steder i området, og det var først da Oxford ble grunnlagt i det 9. eller 10. århundre at det oppsto noen større befolkningskonsentrasjoner. Alfred den store var selv fra Wantage. Universitetet i Oxford ble grunnlagt i 1096.

Fra det 13. århundre var området sentralt i handelen med ull fra Cotswolds.

Jernbanen ble utbygget fram til Didcot i 1839. Bilprodusenter etablerte seg der tidlig: Morris Motors i 1912 og MG i 1923. Etterhvert ble det særlig produksjon knyttet til motorsport som dominerte bilindustrien i området. Jordbruket har gått kraftig ned i viktighet; det var i 2004 mindre enn 1 % av befolkningen som arbeidet innen jordbruksnæringen.

Commons Commons: Category:Oxfordshire – bilder, video eller lyd