Lincolnshire

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Lincolnshire

EnglandLincolnshire.png
Vist i England

Status: Seremonielt og (mindre) administrativt grevskap
Region: Øst-Midlands
Adm. senter: Lincoln
Areal:
-Totalt:
-Adm. areal:

6959 km²
5921 km²
Befolkning:
-Totalt:
-Tetthet:
-Adm. areal:

969 569 (2002)
139/km²
657 843 (2002)
ISO 3166-2: GB-LIN
ONS-kode: 32
NUTS 3: UKF30

Distrikter
Distrikter

Lincolnshire (forkortes Lincs) er et grevskap i England. Tradisjonelt er det det nest største grevskapet etter Yorkshire; dagens grenser gir et noe annet bilde. Det grenser mot Norfolk, Cambridgeshire, Rutland, Leicestershire, Nottinghamshire, South Yorkshire, East Riding of Yorkshire og Northamptonshire. Grensen til sistnevnte er bare 19 meter lang, hvilket gjør den til den korteste grensen mellom to grevskap i England. Administrasjonssenteret er Lincoln.

Da Humberside ble oppløst i 1996 ble områdene sør for Humber de enhetlige myndighetene North Lincolnshire og North East Lincolnshire. Disse inngår i det seremonielle grevskapet, men ikke i det administrative. Noen tjenester er felles for alle distrikter i grevskapet, men de selvstyrte distriktene ligger ikke under Lincolnshire politiditrikt. Mens Lincolnshire ligger i regionen Øst-Midlands, regnes de to nordlige distriktene med til Yorkshire og Humber.

Det meste av området er jordbruksland. Det er også en del våtlandskap langs kysten, der mudder og leire har utvidet området utover i sjøen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Lincolnshire oppsto da kongedømmet Lindsey ble forent med Stamford, som var under Danelagen. Hele grevskapet ble en tid kalt Lindsey, og forekommer under det navnet i Domesday Book (1086). Senere ble Lindsey kun brukt som navn på den nordlige kjernedelen, rundt Lincoln. Grevskapet ble delt i tre distrikter, Lindsey, Holland og Kesteven.

I 1888 ble grevskapsråd innført, og de tre distriktene fikk hvert sitt. Denne ordningen fortsatte til 1974, da Holland, Kesteven og det meste av Lindsey ble forent som Lincolnshire. Den nordligste delen, med byene Scunthorpe og Grimsby ble innlemmet i Humberside.

Kjente personer fra Lincolnshire[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Category:Lincolnshire – bilder, video eller lyd