Gibraltars flagg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gibraltars flagg
Gibraltars statsflagg til sjøs
Gibraltars handelsflagg
Flagg for Gibraltars guvernør

Gibraltars flagg er et banner basert på byens våpen fra 1502 og viser en rød borg med en gul nøkkel hengende under seg på hvit over rød flaggduk. Borgen og nøkkelen viser til Gibraltars sentrale militære og strategiske plassering ved innløpet til Middelhavet. Våpenet ble gitt Gibraltar 10. juli 1502 av Dronning Isabella I av Castilla.

Gibraltars flagg

Etter å ha vært i bruk siden begynnelsen av 1900-tallet, ble byens flagg offisielt anerkjent av Dronning Elizabeth II i 8. november 1982. Byens flagg tjener også som sivilt flagg og statsflagg på land.

Statsflagg[rediger | rediger kilde]

Til sjøs fører Gibraltar en serie flagg basert på britiske flaggmodeller. Statsflagget til sjøs er en Blue Ensign med en særegen variant av byens våpen i flaggets frie ende. Dette ble innført i 1875. Fra flagget ble innført og fram til 1999 satt våpenmerket i en hvit skive. Dette var også tilfelle for de fleste andre særmerkede britiske flagg for kolonier. Tradisjonen med å sette våpenet på en hvit skive skal skyldes at den britiske marinens offisielle flaggbok, Flags of all nations, hadde for vane å vise merkene som satt i flaggene på en rund, hvit bakgrunn. Selv om dette bare var en illustrasjonsteknisk måte å vise merkene, ble det i praksis tolket som at hele skiven skulle være med i flagget. Framstillingen av flaggene ble endret med 1999-utgaven av Flags of all nations, da merkede britiske flagg nå ble framstilt med våpenet direkte mot flaggduken. For å bedre muligheten for identifikasjon ble også merkets størrelse økt.

Våpenet i statsflagget bærer mottoet montis insignia calpe.

Handelsflagg[rediger | rediger kilde]

Gibraltar har et eget skipsregister og dermed eget handelsflagg. Dette er en Red Ensign som er merket med ytterligere en annen variant av byens våpen i flaggets frie ende. Handelsflagget ble innført 19. mars 1996.

Våpenet i handelsflagget bærer mottoet montis insignia calpe.

Guvernørens flagg[rediger | rediger kilde]

Guvernøren, koloniens øverste myndighet og kronens representant, fører eget flagg etter samme modell som øvrige guvernører i britiske besittelser. Det vil si det britiske unionsflagget med koloniens våpenskjold omgitt av en krans i midten.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Graham Bartram: British Flags and Emblems, 2004
  • BR20 Flags of all nations, 1989 Edition, 1999 Revision, Ministry of Defence, 1999
Autoritetsdata