Huntingdonshire

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Huntingdonshire

Kart over Huntingdonshire
Vist i Cambridgeshire

LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
RegionØst-England
Adm. grevskapCambridgeshire
Seremonielt grevskapCambridgeshire
StatusDistrikt
Grunnlagt1. april 1974
Adm. senterHuntingdon
Areal906,18 km²
Befolkning169 508 (2011)
Bef.tetthet187,06 innb./km²
ONS-kode12UE
Kart
Huntingdonshire
52°25′00″N 0°15′00″V

Huntingdonshire (forkortes Hunts) er et administrativt distrikt og tradisjonelt grevskap i Cambridgeshire i England. Administrasjonssenteret er Huntingdon. Distriktet dekker et areal på 906,18 km² og hadde 169 508 innbyggere i 2011.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Den eldste befolkningsgruppen i området som man har kildebelegg for er Gyrwas, en stamme fra East Anglia som i begynnelsen av det 6. århundre slo seg ned langs Great Ouse og Cam helt opp til Huntingdon. I andre halvdel av det 9. århundre ble området erobret av danene, og det er i den danske perioden at Huntingonshire ble et shire. I Den angelsaksiske krønike fortelles det at byen var et militært senter som kontrollerte omegnen, og i Historia Eliensis nevnes Huntingdonshire i forbindelse med hendelser kort etter kong Edgars død.

Omkring 915 tok Edvard den eldre området fra danene, befestet Huntingdon og inkluderte etter noen år området i jarledømmet East Anglia. Det ble etablert klostre flere steder i det 10. århundre. I Domesday Book (1086) nevnes 26 herregårder i området, hvilket viser at det var et meget rikt grevskap. Huntingdonshire ble igjen angrepet av daner i 1011 og 1016. Det kom under jarledømmet til Thored, men i 1051 ble det utskilt fra Mercia. En tid før invasjonen i 1066 ble det gitt til Siward av Northumbria og ble da en del av jarledømmet Northumberland. Dermed havnet det etterhvert på skotske hender, ettersom David I av Skottland arvet dette jarledømmet.

Under stridighetene i Skottland mellom Balliol og Bruce ble jarledømmet skilt fra den skotske kronen, og i 1336 ble det gitt til William Clinton, og skiftet så hender flere ganger inntil det i 1529 ble gitt til baron Hastings. Jarledømmet er fortsatt inkludert i denne tittelen.

Fra 1154 hadde Huntingdonshire felles sheriff med Cambridgeshire. De ble skilt fra hverandre i 1637, men etter seks år fikk de igjen felles sheriff.

I 1889 ble Huntingdonshire, under Local Government Act 1888, et administrativt grevskap, landets tredje minste. Det ble i 1965 slått sammen med Soke of Peterborough til Huntingdon and Peterborough. I 1974 ble det et distrikt under Cambridgeshire under navnet Huntingdon. Navnet ble endret til Huntingdonshire den 1. oktober 1984.

Gjenopprettelse av grevskapet[rediger | rediger kilde]

Pressgruppen Association of British Counties (ABC) og andre grupper hevder at de fleste innbyggere i Huntingdonshire identifiserer seg først og fremst med det tradisjonelle grevskapet og ikke med Cambridgeshire. Rutland og Hertfordshire oppnådde i 1990-årene å få tilbake grevskapsstatus, men Huntingdonshire ble ikke med i denne reformen.

Dersom distriktet ble omdefinert til et grevskap må grensene er det usikkert om dette vil medføre grensejusteringer, ettersom deler av det tradisjonelle grevskapet er lagt under andre distrikter. Fletton er en del av City of Peterborough, mens Everton og Swineshead tilhører Bedfordshire. Eaton Ford og Eaton Socon har på sin side blitt overført fra Bedfordshire til Huntingdonshire.

Steder i distriktet[rediger | rediger kilde]

Større byer[rediger | rediger kilde]

De fire større byene i distriktet har alle status som towns.

Mindre byer og landsbyer[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Census 2011: Usual resident population». Nomis. Office for National Statistics. Besøkt 10. juni 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]