Stangaland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Like ved Stangeland gravplass

Stangaland (Kopervik Herred) er en av de største bydelene i Kopervik i Rogaland fylke, men var tidligere en selvstendig kommune. Opprinnelig (fra 1837) var Stangaland del av Avaldsnes formannskapsdistrikt.

1. januar 1909 ble Stangeland skilt ut som egen kommune med 1001 innbyggere med navnet Kopervik Herred. I 1917 ble navnet endret til Stangaland, da det var problematisk å skille mellom Kopervik Herred og Kopervik bykommune. Før sammenslåingen av Karmøy-kommunene i 1965 var det snakk om en sammenslåing av Kopervik bykommune og Stangaland. Dette ble ikke noe av, siden regjeringen startet de omfattende sammenslåingene av kommuner på 60-tallet.

1. januar 1965 ble Stangaland sammen med Avaldsnes, Kopervik, Skudenes, Skudeneshavn, Torvastad og Åkra kommuner slått sammen til den nye Karmøy kommune. Stangaland hadde ved sammenslåingen 2 678 innbyggere. I tiden etter kommunesammenslåingen har Kopervik-området ekspandert og Stangeland har blitt en helt integrert del av Kopervik by og er som tidligere nevnt en av de største delene av Kopervik.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Stangaland kommune på arkivportalen.no[død lenke]