Hopp til innhold

Radio Haugaland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Radio Haugaland
Eid avA-Media AS
SlagordLokalradioen på Haugalandet
UtgiverRadio Haugaland
RedaktørEgil M. Solberg
LandNorge
DekningsområdeHaugesund og omland
HovedkvarterHaraldsgaten 110. 3. etg.
Haugesund
Frekvens103.6, 105.6, 103.3, 103.2, 100.2 og 104.0 MHz
FormatDAB
FM
Nettradio
Nettsideradioh.no

Radio Haugaland er en lokalradio som har kontorer og sendinger fra Haugesund og Haugalandet. Kanalen sender på DAB og på FM-nettet, men tilbyr også nettradio og har nettside med oppdaterte nyheter og informasjon om sine sendinger. Ansvarlig redaktør er Egil Martin Solberg.

Radio Haugaland drives av teknologiselskapet A-Media AS som ble stiftet i 1985. Det er A-Media AS i Haugesund som også har laget IT-prosjektet «TheRadioHub». Systemet utveksler bilder, tekst og relatert informasjon til musikk og innhold på radiokanaler over til digitale enheter.

Utvikling

[rediger | rediger kilde]

I 2004 etablerte selskapet også storskjermer med reklame og nyheter på populære knutepunkt og restauranter. Systemet fikk navnet «Infokanal» Haugaland.

I 2010 ble arbeidet startet med å utvikle løsninger for det nye DAB-nettet som man ventet ville bli etablert i løpet av de neste årene. Selskapet fikk konsesjon til å drive DAB-nettet i område 17, Haugalandet, i 2012. Sendenettet ble operativt november 2012.

Under et innslag hos Radio Haugaland den 2. juni 2020, omtrent en uke etter det rasistisk motiverte drapet på George Floyd, brukte ansvarlig redaktør Egil Martin Solberg den nedsettende betegnelsen «neger» til å beskrive hudfargen til en av sine kollegaer. Dette førte til kritikk av lokalradioen.[1]

Redaktør av Haugesunds Avis, Einar Tho, publiserte den 5. juni 2020 en artikkel der han kommenterte ordbruken til Egil Martin Solberg etter å ha mottatt tips fra lesere.[2] Den 12. juni 2020 bekreftet også PFU at de hadde fått inn flere klager om innslaget til Radio Haugaland. Klagene kunne derimot ikke behandles da radiokanalen verken var et medlem av Pressens Faglige Utvalg (PFU) eller Norsk Redaktørforening (NR).[3]

Radio Haugaland truet i ettertid med søksmål mot Haugesunds avis, da redaktør og programleder Solberg mente at dette var mobbing fra avisen.[4][5][6]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Jor, Eira Lie (8. juni 2020). «Programleder får kritikk etter å ha sagt «neger» på lufta: – Ikke ment negativt»Betalt abonnement kreves. Medier24 (norsk). Besøkt 18. januar 2022. 
  2. ^ Tho, Einar (5. juni 2020). «I USA koker raseriet etter at politiet har drept nok en mørkhudet mann. I Haugesund sitter en radiovert og mener sidemannen ser ut som en neger.». Haugesunds Avis (norsk). Besøkt 18. januar 2022. «Derfor er vi mange som reagerer når folk snakker om «negere», for eksempel som programleder i Radio Haugaland. Vi vet en del eldre har brukt det ordet uten vonde baktanker, men du har fulgt dårlig med de siste 30 årene om du ikke kjenner den rasistiske forhistorien til ordet.» 
  3. ^ Dønvold-Myhre, Lars (12. juni 2020). «Full krangel etter at radiovert sa «neger» på lufta». Dagbladet (norsk). Besøkt 18. januar 2022. «PFU bekrefter til Dagbladet at de har fått inn en håndfull klager på Radio Hauglands innslag, men at radiokanalen verken er medlem av Pressens Faglige Utvalg (PFU) eller Redaktørforeningen og klagene kan derfor ikke behandles.» 
  4. ^ Nygaard, Silje (18. juni 2020). «Om Radio Haugaland og tilsvarsretten». Haugesunds Avis (norsk). Besøkt 18. januar 2022. «Redaktør og programleder i Radio Haugaland, Egil Martin Solberg, gikk hardt ut mot Haugesunds Avis i Dagbladet (12.06.20) med påstander om at avisens redaktør, Einar Tho, mobbet og stemplet ham som rasist i en kommentar i avisen (05.06.20). Videre påstod Solberg blant annet at hans tilsvarsrett ble ignorert og at det han er utsatt for av redaktør Tho er ”(...) verre enn rasisme, dette er mobbing».» 
  5. ^ Solberg, Egil Martin (6. juni 2020). «Haugesunds avis avslørt i nytt angrep». Radio Haugaland (norsk). Arkivert fra originalen 18. januar 2022. Besøkt 18. januar 2022. «Redaktør Einar Tho anklager redaktør i Radio Haugaland for å være rasist i dagens avis. Dette har han kommet frem til etter at en venstreradikal gruppering sendte han et 2 sekunder langt lydklipp.» 
  6. ^ Løvvik, Espen (12. juni 2020). «Vil gå til søksmål mot Haugesunds Avis»Betalt abonnement kreves. Haugesunds Avis (norsk). Besøkt 18. januar 2022. «Radio Haugalands Egil Marthin Solberg redaktør sier i et intervju med Dagbladet at han vil gå til søksmål mot Haugesunds Avis. Han beskylder Haugesunds Avis-redaktør Einar Tho for mobbing.» 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata