Kultur- og folkeopplysningsdepartementet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Kultur- og folkeopplysningsdepartementet var et departement i Norge, opprettet 26. september 1940, og lagt ned ved krigens slutt. Statsråd i brorparten av denne perioden var Gulbrand Lunde fra Stavanger, som satt i stillingen som kulturminister fra 25. september 1940 (konstituert) inntil sin død i 25. oktober 1942.

Departementet ble opprettet som en direkte følge av den tyske okkupasjonen, ved Reichskommissar Josef Terboven gjennom forordning av 25. september 1940. Det bestod til å begynne med av tre avdelinger (den alminnelige avdeling, kulturavdelingen og propagandaavdelingen) og fire direktorater, men ble stadig omorganisert under krigen.[1] Propagandaavdelingen ble fra 1944 hetende Avdeling for folkeopplysning.

Det mest kjente av direktoratene var nok Pressedirektoratet. Departementet fikk blant annet også overført NRK, Nasjonalgalleriet, Statens kunstakademi og alle andre museer unntatt de vitenskapelige.

Departementets forbilde var Reichskommissariats Hauptabteilung Volksaufklärung und Propaganda, og ble etablert som et redskap i forsøket på å nazifisere Norge.

Materialet fra dette departementet oppbevares i Riksarkivet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Riksarkivet om Kultur- og folkeopplysningsdepartementet». Arkivert fra originalen 13. juni 2015. Besøkt 11. juni 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]