Birger Meidell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Birger Meidell
Født4. februar 1882
Død29. januar 1958 (75 år)
Søsken Sigurd Segelcke Meidell
Beskjeftigelse Politiker
Parti Nasjonal Samling (–1945*)
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Fridtjof Nansens belønning for fremragende forskning, matematisk-naturvitenskaplig klasse (1928)


Birger Øivind Meidell (født 4. februar 1882 i Bergen, død 29. januar 1958) var en norsk forsker og politiker (Nasjonal Samling). Han var konstituert sosialminister fra 25. september 1940 til 25. september 1941.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Birger Meidell studerte i Norge, Tyskland og Frankrike, og tok forsikringseksamen ved universitetet i Göttingen i 1906.

Han ble ansatt som aktuar i Livsforsikringsselskapet Norske Liv i 1907 og i Statens pensjonskasse fra 1913. Han var direktør for Oslo kommunale pensjonskasse 1917–24, og var fra 1923 professor i forsikringsteknikk ved Det kgl. Frederiks Universitet, senere Universitetet i Oslo. Han var medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi fra 1923.

Nasjonal Samling, annen verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Meidell ble medlem av Nasjonal Samling i 1930-årene. Han var en av dem som Vidkun Quisling annonserte som medlemmer av en påtenkt regjering i sin radiotale under den tyske invasjonen 9. april 1940. Meidell ble da nevnt som Kirke- og undervisningsminister.

Quislings kupp-regjering ble aldri en realitet, men 25. september samme år ble Meidell «kommissarisk statsråd» og leder av Sosialdepartementet. I denne stillingen arbeidet han for lønnsøkning og bedrede arbeidsforhold for arbeiderne. Han fikk i november 1940 innført en lov om arbeidsledighetstrygd, en bearbeidelse av den loven Stortinget hadde vedtatt i 1938, men som ble suspendert våren 1940. Samtidig søkte han innflytelse over LO ved å pleie kontakt med utvalgte opposisjonelle.

Meidell arbeidet ut fra en egen strategi der NS' innflytelse over samfunnet skulle skapes gjennom bedrede sosiale forhold. Politisk tilhørte han det som kan kalles partiets venstrefløy.

Etter hvert kom Meidell i konflikt med Josef Terbovens Reichskomissariat over spørsmålet om økt lønn til arbeiderne. Han fikk også motstand for sitt forsøk på å føre en uavhengig politikk overfor fagforeningene fra Quisling og den fløyen i NS som ivret for en overtagelse av alle samfunnsfunksjoner med makt. Forsøkene på en tilnærming mellom departementet og utvalgte personer i LO førte også til at han ble motarbeidet av den NS-fiendtlige delen av landsorganisasjonen.

Meidell trakk seg som kommissarisk statsråd i september 1941, og ble deretter direktør i Norges Brannkasse. Politikken hans om å skape oppslutning gjennom sosiale reformer og økt fordeling var avgjørende for at han måtte gå av.[trenger referanse]

Etter krigen[rediger | rediger kilde]

I 1946 ble Meidell dømt til livsvarig tvangsarbeid for landssvik. Han ble benådet tre år senere.

Birger Meidell var bror av forfatteren og pressemannen Sigurd Segelcke Meidell.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Sverre Støstad 
Norges sosialminister
Etterfølger:
 Johan Andreas Lippestad