Côte de Beaune

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Beliggenhet av Côte de Beaune i Burgund

Côte de Beaune er et fransk vinområde som omfattes av Appellation d'origine contrôlée (AOC) systemet. Beliggende i Burgund utgjør den den sørlige delen av Côte-d’Or. Den nordlige delen er Côte de Nuits og sammen omfatter de kvalitetsmessig de beste Burgunderviner, med alle Gran Cru viner utenom de som ligger i Chablis.

Området strekker seg cirka 25 km i nord-sørretning. Den nordlige delen av Côte de Beaune begynner nord for Beaune ved Corgoloin og omfatter ved siden av Corgoloin kommunene Ladoix-Serrigny, Aloxe-Corton, Pernand-Vergelesses, Chorey-les-Beaune og Savigny-lès-Beaune. Denne delen av Côte de Beaune produserer hovedsakelig rødvin av Pinot Noir.

De sørlige området av Beaune med kommunene Pommard, Volnay, Monthelie, Auxey-Duresses til Meursault og Puligny-Montrachet er berømt for noen av de beste hvitviner overhodet, laget av Chardonnay druen. Enda lengre sør er Chassagne-Montrachet, Santenay, Cheilly-lès-Maranges, Dezize-lès-Maranges og Sampigny-lès-Maranges som igjen hovedsakelig produserer rødviner. I sør fortsetter Burgognevindistriktet med kommunene i Côte Chalonnaise.

Kvalitetstrinn[rediger | rediger kilde]

Det berømte taket av Hôtel-Dieu i Beaune

De enkleste vinene som fyller AOC kravene vil selges under AOC Bourgogne, her kan også viner fra utenfor Beaune blandes i. Neste trinn er Côte de Beaune Villages som all vin produsert i kommunene kan kreve (hvis den fyller de kravene om produksjonsmetoder med mer).

Neste trinn er enkeltbygdene, altså for eksempel Appellation Meursault contrôlée, Appellation Puligny-Montrachet contrôlée og så videre. Disse vinene utgjør hovedmengden av områdets viner. Deretter følger Premier Cru viner, som er svært gode enkeltvinmarker/-gårder, dog ikke god nok for å kreve Grand Cru status. De siste er blant det ypperste og dyreste man kan komme over i vinverden.

Grand Cru[rediger | rediger kilde]

Vinmarker som er definert som Grand Cru i Côte de Beaune er: