Bourgogne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Bourgogne

Flagg

Våpen

Kart over Bourgogne

Land Frankrike Frankrike
Status Region
Adm. senter Dijon
Areal 31 582 km²
Befolkning 1 642 115 (2010)
Bef.tetthet 52 innb./km²

Bourgogne er en region i Frankrikes innland. Historisk består regionen av provinsen Burgund, som dog var mindre enn dagens region. Regionshovedstaden er Dijon. Regionen har (2010) noe over 1,6 millioner innbyggere.[1]

Geografi[rediger | rediger kilde]

Bourgogne ligger sentralt i det franske innlandet med regionene Champagne-Ardenne og Île-de-France i nord, Centre i vest, Auvergne i sørvest, Rhône-Alpes i sør, og Franche-Comté i øst. Den består av departementene Yonne, Côte-d'Or, Nièvre og Saône-et-Loire. Regionens sentrum er elven Saône.

Høydeforskjellene i landskapet er ganske store med høyplatåer i øst og elvedaler langs Saône. Gjennom Dijon går Canal de Bourgogne. Større byer i Bourgogne er Autun, Auxerre, Dijon, Macon, Chalon-sur-Saône, Sens, og Nevers.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bazoches, Nievre, Bourgogne, 2003.

Riket Burgund ble grunnlagt av burgunderne400-tallet og strakte seg da fra Dijon og til Middelhavet. Frankerne erobret landet og delte det opp på 800-tallet i øvre og nedre Burgund. I 933 ble Burgund underlagt kongedømmet Arles (Arelat), og hundre år senere det tysk-romerske riket. Senere ble hertugdømmet Burgund opprettet under huset Capet og siden under huset Valois.

Hertug Filip II av Burgund grunnla på 1300-tallet et burgundisk rike med Flandern hvor selve Burgund utgjorde et frigrevskap. Den tiden var en gullalder for Burgund som ble et sentrum for kultur, blant annet innom musikk og billedkunst, klosterinstitusjoner som Cluny og Cîteaux, og handel.

Riket Burgund ble oppløst i 1477 da Karl I av Burgund ble beseiret og drept av sveitserne i slaget ved Morgarten. Det området som i dag utgjør Bourgogne tilfalt da Frankrike mens Franche-Comté ble gitt til Maximilian I. Bourgogne fikk stor militærstrategisk betydning da det lå nær den tyske grensen.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Bourgognevin

I Bourgogne produseres bl.a. bourgogneviner, sennep og kjøtt. Kjøttproduksjonen drives først og fremst i høylandene og vitikulturen i dalene. Industrialiseringen har påvirket den deomografiske situasjonen i regionen på negativt vis, og Bourgogne er ett av de områder i Frankrike som blitt avbefolket.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Populations légales 2010 des régions». INSEE. Besøkt 19. juni 2013. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]