Bourgogne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bourgogne
Chateau Tanlay facade cour grand chateau.jpg

Flagg

Våpen

LandFrankrike Frankrike
StatusHistorisk provins
Tidligere region
Oppkalt etterburgundere
Adm. senterDijon
Areal31 582 km²
Befolkning1 642 687 (2013)
Bef.tetthet52,01 innb./km²
Nettsidewww.cr-bourgogne.fr/

Bourgogne
47°00′N 4°30′Ø

Bourgogne er en historisk provins og en tidligere administrativ region i Frankrikes innland.

Historisk besto regionen av provinsen Burgund, som dog var mindre enn den administrative regionen. Regionhovedstaden var Dijon. Regionen hadde i 2010 noe over 1,6 millioner innbyggere.[1] Regionene Bourgogne og Franche-Comté ble fra 1. januar 2016 slått sammen til en ny region med navnet Bourgogne-Franche-Comté.[2][3][4][5]

Geografi[rediger | rediger kilde]

Den tidligere administrative regionen lå sentralt i det franske innlandet med de tidligere regionene Champagne-Ardenne og Île-de-France i nord, Centre i vest, Auvergne i sørvest, Rhône-Alpes i sør og Franche-Comté i øst. Den besto av departementene Yonne, Côte-d'Or, Nièvre og Saône-et-Loire. Regionens sentrum var elven Saône.

Høydeforskjellene i landskapet er ganske store med høyplatåer i øst og elvedaler langs Saône. Gjennom Dijon går Canal de Bourgogne. Større byer i Bourgogne er Autun, Auxerre, Dijon, Macon, Chalon-sur-Saône, Sens, og Nevers.

Historie[rediger | rediger kilde]

Bazoches, Nievre, Bourgogne, 2003.

Riket Burgund ble grunnlagt av burgunderne400-tallet og strakte seg da fra Dijon og til Middelhavet. Frankerne erobret landet og delte det opp på 800-tallet i øvre og nedre Burgund. I 933 ble Burgund underlagt kongedømmet Arles (Arelat), og hundre år senere det tysk-romerske riket. Senere ble hertugdømmet Burgund opprettet under huset Capet og siden under huset Valois.

Hertug Filip II av Burgund grunnla på 1300-tallet et burgundisk rike med Flandern hvor selve Burgund utgjorde et frigrevskap. Den tiden var en gullalder for Burgund som ble et sentrum for kultur, blant annet innom musikk og billedkunst, klosterinstitusjoner som Cluny og Cîteaux, og handel.

Riket Burgund ble oppløst i 1477 da Karl I av Burgund ble beseiret og drept av sveitserne i slaget ved Morgarten. Det området som i dag utgjør Bourgogne tilfalt da Frankrike mens Franche-Comté ble gitt til Maximilian I. Bourgogne fikk stor militærstrategisk betydning da det lå nær den tyske grensen.

Økonomi[rediger | rediger kilde]

Bourgognevin

I Bourgogne produseres bl.a. bourgogneviner, sennep og kjøtt. Kjøttproduksjonen drives først og fremst i høylandene og vitikulturen i dalene. Industrialiseringen har påvirket den demografiske situasjonen i regionen på negativt vis, og Bourgogne er ett av de områder i Frankrike som blitt avbefolket.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]