Côte de Nuits

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Vinområder i Côte de Nuits i Burgund.

Côte de nuits er et fransk vinområde som omfattes av Appellation d'origine contrôlée (AOC) systemet. Beliggende i Burgund utgjør den den nordlige delen av Côte-d’Or. Den sørlige delen er Côte de Beaune og sammen omfatter de kvalitetsmessig de beste Burgunderviner, med alle Gran Cru viner utenom de som ligger i Chablis.

Kommuner i området som har egen AOC status er Marsannay-la-Côte, Fixin, Gevrey-Chambertin, Morey-Saint-Denis, Chambolle-Musigny, Vougeot, Vosne-Romanée und Nuits-Saint-Georges. Utover det finnes enkeltvinmarker som Romanée-Conti, Bonnes-Mares, Richebourg, Clos de Vougeot med mer.

Kvalitetstrinn[rediger | rediger kilde]

Côte de Nuits er kanskje det høyest ansette området innenfor Burgund. Noen av vinene har legendarisk status som den gamle klostervinmarken Clos Veugeot eller Romanée-Conti. Livlegen til Ludvig XIV anbefalte ham å ikke drikke andre viner enn fra Nuits-Saint-Georges.

De enkleste vinene som fyller AOC kravene vil selges under AOC Bourgogne, her kan også viner fra utenfor Côte de Nuits blandes i. Neste trinn er Côte de Nuits Villages som all vin produsert i kommunene kan kreve (hvis den fyller de kravene om produksjonsmetoder med mer).

Neste trinn er enkeltbygdene, altså for eksempel Appellation Nuits-Saint-Georges contrôlée, Appellation Fixin contrôlée og så videre. Disse vinene utgjør hovedmengden av områdets viner. Deretter følger Premier Cru viner, som er svært gode enkeltvinmarker/-gårder, dog ikke god nok for å kreve Grand Cru status.

Gran Cru marker[rediger | rediger kilde]

Ordnet etter kommunen de ligger i: