Terroir

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Norsk «terroir»: Epletrær på Lofthus i Hardanger

Terroir kommer fra ordet terre «land». Det er et opprinnelig fransk begrep i sammenheng med vin og andre landbruksprodukter, brukt for å betegne den spesielle karakter et steds eller områdets geografi, geologi and klima tilfører et landbruksprodukt. Begrepet har ingen gode oversettelser til norsk (eller de fleste andre språk).

Et sted eller område der det drives landbruk har samme jord, værbetingelser, jordbruksteknikker og jordbrukstradisjoner som alle bidrar til de unike kvaliteter i et produkt, summen av effekter et lokalt miljø har på den.

AOC-systemet[rediger | rediger kilde]

Terroir konseptet er sentral i det franske Appellation d'origine contrôlée (AOC) systemet. Opprinnelig ble systemet skapt for å regulere vinproduksjonen. Senere har man utvidet AOC-systemet til å omfatte mange franske jordbruksprodukter som ost, olivenolje, skinke, lavendel med mer. Terroir baserer seg på antakelsen at et produkt frembrakt av et spesifikt miljø ikke vil kunne produseres på samme måte andre plasser og derfor må beskyttes. Systemet ble opprettet i 1935 og forvaltes av Institut National des Appellations d'Origine (INAO).

Andre land[rediger | rediger kilde]

Det franske systemet har hjulpet å gjøre AOC-produkter til merkevarer som er gjenkjennelige og har en sikret kvalitet. Det har ført til at andre land har etterlignet systemet, særlig for vin. For eksempel nevnes det italienske Denominazione di origine controllata-systemet eller det spanske Denominación de Origen. I EU har kvalitetsstandarden Quality Wine Produced in a Specific Region (QWPSR) vært tuftet på AOC-systemet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]