Patroklos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Akilles bandasjerer Patroklos' arm, maleri på kopp av Sosias-maleren.

Patroklos (gresk: Πάτροκλος, Patroklos, «fars heder») var i henhold til Homers Iliaden sønn av Menoitios, sønnesønn av Aktor, konge av Opus, og i gresk mytologi den nærmeste venn, våpenbror og fetter av krigeren Akilles. Sammen med sistnevnte deltok Patroklos i Trojakrigen.

Patroklos’ slekt[rediger | rediger kilde]

Menoitios var medlem av argonautene i sin ungdom. Han var gift flere ganger, og i ulike versjoner av fortellingen er fire forskjellige kvinner navngitt som mor til Patroklos. Bibliotheca navngir tre av hans hustruer som mulige mødre av Patroklos: Periopis, datter av Feres, grunnlegger av Ferai; Polymele, datter av Pelevs, konge av Phthia og eldre halvsøster av Akilles; og Stenele, datter av Akastos og Astydameia. Gaius Julius Hyginus navngir Philomela som Patroklos' morr; skjønt Hyginus oppgir ingen opprinnelse for Philomela, hun kan være beslektet med hennes navnsøster datter av Pandion I av Athen, konge av Athen og Zeuxippe.

Menoitios var sønn av Aktor, konge av Opus i Lokris, og Aigina. Sistnevnte var en datter av Asopos og nymfen Merope, og mor til Aiakos sammen med Zevs. Aiakos var far til Peleus, Telamon og Fokos. Aktor var sønn av Deioneos, konge av Fokis, og Diomede. Hans besteforeldre på farsiden var Aiolos av Thessalia og Enarete. Hans besteforeldre på morsiden var Xuthos og Kreousa, datter av Erechtheus og Praxithea.

Livet før Trojakrigen[rediger | rediger kilde]

I sin ungdom kom Patroklos til å drepe sin venn Klysonymos under en krangel mens de spilte terninger. Sammen med sin far flyktet de til utlandet for å unngå hevn, og fant beskyttelse ved hoffet til deres slektning Pelevs, konge av Phthia. Etter sigende var der Patroklos kom til å møte Pelevs’ sønn Akilles. Pelevs sendte guttene ut i villmarken for å bli oppfostret av den kloke Keiron, kentaurernes høvding.

Patroklos var en del eldre enn Akilles.[1]

En versjon etter Homer er Patroklos listet blant de ikke heldige frierne til den vakre Helena av Sparta, hvor alle frierne tok eden at de skulle forsvare den valgte ektemannen mot uansett hvem som inngikk strid med ham. Omtrent på denne tiden skal Patroklos ha drept Las, grunnlegger av byen Lakonia, i henhold til geografen Pausanias. I henhold til Pausanias kunne drapet alternativt tilskrives Akilles.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Iliaden XI, 780-790

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Evslin, Bernard (2006): Gods, demigods & demons. I. Tauris.
  • Michelakis, Pantelis (2007): Achilles in Greek Tragedy. Cambridge University Press.
  • Kerenyi, Karl (1959): The Heroes of the Greeks. New York/London: Thames and Hudson.pp 57–61 et passim
  • Sergent, Bernard (1986): Homosexuality in Greek Myth. Boston: Beacon Press.
StubbDenne artikkelen er dessverre kort eller mangelfull. Hvis du vet mer om emnet, kan du hjelpe Wikipedia ved å utvide den eller foreslå endringer.