Tyristrand kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tyristrand kirke
Tyristrand kirke TRS 070602 007.jpg
Område RingerikeRediger på Wikidata
Bispedømme Tunsberg bispedømmeRediger på Wikidata
Byggeår 1857
KirkegårdJa, med leggplass
Arkitektur
Periode Nygotikk
Arkitekt Christian Heinrich Grosch
TeknikkLaft
ByggematerialeFuru
TakrytterJa, over vestvendt våpenhus i 2 etg. og med spir
SkipEnskipet langkirke
Kirkerommet
AlterSamtidig, altertavle «Kristus i skyen» av Adolph Tidemand, 1875
Beliggenhet

Tyristrand kirke
60°05′10″N 10°05′52″Ø
Tyristrand kirke på Commons

Tyristrand kirke er en laftet langkirke fra 1857 som står ved riksvei 350 i sentrum av Tyristrand, vest i Ringerike kommune, Viken fylke.

Kirken sto ferdig og ble innviet den 30. september 1857 og har 300 plasser.

Adkomst til stedet er via Rv35.

Bygningshistorie[rediger | rediger kilde]

I tiden før Tyristrand fikk egen kirke måtte folk helt til Hole for å gå i kirke, siden de på den tiden tilhørte Hole prestegjeld. Etter hvert som befolkningstallet økte utover på 1800-tallet ble derfor ønsket om ei egen kirke stadig sterkere. I 1841 ble det derfor fremmet et forslag om å flytte Bønsnes kirke fra middelalderen til Tyristrand, men dette ble det ikke noe av. Utover på 1850-tallet kom det imidlertid mer fart i saken, og i 1855 ble arkitekt Christian Heinrich Grosch engasjert for å tegne kirken, som ble approbert av kongen den 7. desember samme året. Kirken ble oppført av Peder N. Stiksrud og Ole N. Opsahl.

Kirkebygget[rediger | rediger kilde]

Orgelet i Tyristrand kirke, bygd av Olsen & Jørgensen i Kristiania i 1924. Fasaden fra det gamle orgelet er tillempet det nye ved at det er utvidet i bredden med sideveggene.

Kirken er bygget som langkirke av laftet tømmer og har saltak. Utvendig er veggene panelte og hvitmalte. Koret er smalere enn skipet og har et sakristi på hver side. Inntil vestgavlen i koret står det også et våpenhus i to etasjer som bærer en takrytter med høy hjelm. I 1971 ble det også anlagt to rom på hver side av våpenhuset. Disse har skråtak. Langveggene i skipet består av fem felt, der de tre midtre feltene har et høyt vindu hver. Feltene på hver siden har tre høytsittende småvinduer hver. Alle vinduene er smårutet og har trekantavslutning i toppen.

Opprinnelig sto kirken på en grunnmur av naturstein, men denne ble skiftet ut med en betongmur i 1962.

Interiør og inventar[rediger | rediger kilde]

Den nygotiske altertavlen med Adolph Tidemands kristusbilde

Kirken er panelt innvendig. Innvendig stolpereisning deler av skipet i midtskip og sideskip. Koret har samme høyde og bredde som midtskipet, og i åpningen mellom kor og skip er det en profilert rundbue med gotisk preg. Gulvet i koret ligger tre trinn over gulvet i skipet. Galleriet bæres av fire frittstående søyler og har brystning med fyllinger.

Altertavlen har utskjæringer og inngir et gotisk preg. Den er laget av snekker Thrue fra Drammen, visstnok etter ønske av Adolph Tidemand, som i 1875 malte det oljemaleriet på lerret som pryder altertavlen. Bildet forestiller «Kristus i skyene» og måler (lysåpningen) i bredde 193 cm og i høye 345 cm.

Døpefonten er sjusidet og formet som en kalk. Prekestolen her seks fag og er inndelt med profilerte ledd. Den ble senket i 1949.

Orgelet ble opprinnelig overtatt fra Norderhov kirke, som fikk nytt «Gomnæsorgel» i 1853. Det gamle kom opprinnelig fra Tyskland til Norderhov i 1830 og hadde fem stemmer. Dette ble delvis ombygget av A. G. Gomnæs i 1875 og fikk da tretten stemmer. Et nytt orgel ble bygget av J. H. Jørgensen i 1925. Det fikk ny spillepult i 1966.

Annet[rediger | rediger kilde]

Tyristrand kirke tilhører Tyristrand menighet i Ringerike prosti i Tunsberg bispedømme.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Andreas Gjerdi, «Ringerikes kirker», 1973
  • Sigrid og Håkon Christie, «Norges kirker – Buskerud», bind 2, 1986, ISBN 82-05-16315-4

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]