Hopp til innhold

Bakka kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bakka kirke
Bakka kirke
OmrådeAurland
PlasseringAurland
BispedømmeBjørgvin bispedømme
Byggeår1859
Arkitektur
ArkitektChristian H. Grosch
ByggematerialeTre
Kirkerommet
PrekestolPrekestol i tre fra 1859
DøpefontDøpefont i tre fra 1936
AlterAltertavle fra 1907 malt av Nils Bergslien med ramme skåret av Magnus Dagestad
Plasser200
DiverseOrgel innviet i 1999 er bygget av Nils Arne Venheim
Beliggenhet
Kart
Bakka kirke
60°55′03″N 6°52′13″Ø
Bakka kirke på Commons

Bakka kirke (Bakka kyrkje) ligger i bygda Bakka i Nærøyfjorden i Aurland kommune. Kirken ble vigslet 11. mai 1859 og er oppført etter tegninger av Christian H. Grosch. Bakka kirke var den første kirken Grosch tegnet i Bjørgvin bispedømme.

Kirken er den første som ble reist på stedet og man valgte å plassere den der ettersom det var midt i kirkesognet. Før kirken ble bygd hørte folk i området til Undredal stavkirke i Undredal ved Aurlandsfjorden.

Kirken er liten og hvitmalt og har et stort vindu på hver langside i skipet. Den har 200 sitteplasser. Mot vest er et lite galleri.

Altertavlen er fra 1907, viser Jesus i Getsemane og er malt av Nils Bergslien. Rammen er skåret av Magnus Dagestad. Før altertavlen kom på plass i kirken hadde man et enkelt trekors ved alteret. Prekestolen er fra samme år som kirken ble innviet i 1859 og døpefonten kom til i 1936. Den er i tre med tilhørende dåpsfat og dåpsmugge i kobber.

Orgelet ble innviet i 1999 og er bygget av Nils Arne Venheim. Orgelet førte til strid om plasseringen i kirkerommet ettersom Riksantikvaren ikke ga tillatelse til de nødvendige ombygginger av galleriet for at orgelet skulle få plass. Orgelet ble derfor satt i koret.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]