Bakka kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Bakka kirke
Bakka kirke.jpg
Bakka kirke
Område AurlandRediger på Wikidata
Plassering AurlandRediger på Wikidata
Bispedømme Bjørgvin bispedømmeRediger på Wikidata
Byggeår 1859
Arkitektur
Arkitekt Christian H. GroschRediger på Wikidata
ByggematerialeTre
Kirkerommet
PrekestolPrekestol i tre fra 1859
DøpefontDøpefont i tre fra 1936
AlterAltertavle fra 1907 malt av Nils Bergslien med ramme skåret av Magnus Dagestad
Plasser200
DiverseOrgel innviet i 1999 er bygget av Nils Arne Venheim
Beliggenhet

Bakka kirke
60°55′03″N 6°52′13″Ø
Bakka kirke på Commons

Bakka kirke (Bakka kyrkje) ligger i bygda Bakka i Nærøyfjorden i Aurland kommune. Kirken ble vigslet 11. mai 1859 og er oppført etter tegninger av Christian H. Grosch. Bakka kirke var den første kirken Grosch tegnet i Bjørgvin bispedømme.

Kirken er den første som ble reist på stedet og man valgte å plassere den der ettersom det var midt i kirkesognet. Før kirken ble bygd hørte folk i området til Undredal stavkirke i Undredal ved Aurlandsfjorden.

Kirken er liten og hvitmalt og har et stort vindu på hver langside i skipet. Den har 200 sitteplasser. Mot vest er et lite galleri.

Altertavlen er fra 1907, viser Jesus i Getsemane og er malt av Nils Bergslien. Rammen er skåret av Magnus Dagestad. Før altertavlen kom på plass i kirken hadde man et enkelt trekors ved alteret. Prekestolen er fra samme år som kirken ble innviet i 1859 og døpefonten kom til i 1936. Den er i tre med tilhørende dåpsfat og dåpsmugge i kobber.

Orgelet ble innviet i 1999 og er bygget av Nils Arne Venheim. Orgelet førte til strid om plasseringen i kirkerommet ettersom Riksantikvaren ikke ga tillatelse til de nødvendige ombygginger av galleriet for at orgelet skulle få plass. Orgelet ble derfor satt i koret.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]