Bakka kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 60°55′0,52680″N 6°52′10,362″Ø

Bakka kirke
Bakka kirke Foto: Morten Dreier
Bakka kirke
Sted Aurland
Byggeår 1859
Arkitektur
Arkitekt Christian H. Grosch
Materiale Tre
Kirkerommet
Prekestol Prekestol i tre fra 1859
Døpefont Døpefont i tre fra 1936
Alter Altertavle fra 1907 malt av Nils Bergslien med ramme skåret av Magnus Dagestad
Plasser 200
Diverse Orgel innviet i 1999 er bygget av Nils Arne Venheim
Bakka kirke på Commons

Bakka kirke (Bakka kyrkje) ligger i bygda Bakka i Nærøyfjorden i Aurland kommune. Kirken ble vigslet 11. mai 1859 og er oppført etter tegninger av Christian H. Grosch. Bakka kirke var den første kirken Grosch tegnet i Bjørgvin bispedømme.

Kirken er den første som ble reist på stedet og man valgte å plassere den der ettersom det var midt i kirkesognet. Før kirken ble bygd hørte folk i området til Undredal stavkirke i Undredal ved Aurlandsfjorden.

Kirken er liten og hvitmalt og har et stort vindu på hver langside i skipet. Den har 200 sitteplasser. Mot vest er et lite galleri.

Altertavlen er fra 1907, viser Jesus i Getsemane og er malt av Nils Bergslien. Rammen er skåret av Magnus Dagestad. Før altertavlen kom på plass i kirken hadde man et enkelt trekors ved alteret. Prekestolen er fra samme år som kirken ble innviet i 1859 og døpefonten kom til i 1936. Den er i tre med tilhørende dåpsfat og dåpsmugge i kobber.

Orgelet ble innviet i 1999 og er bygget av Nils Arne Venheim. Orgelet førte til strid om plasseringen i kirkerommet ettersom Riksantikvaren ikke ga tillatelse til de nødvendige ombygginger av galleriet for at orgelet skulle få plass. Orgelet ble derfor satt i koret.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]