Flå kirke (Buskerud)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Se også Flå kirke (Melhus)
Flå kirke
Flå kirke 2007.jpg
Område FlåRediger på Wikidata
Bispedømme Tunsberg bispedømmeRediger på Wikidata
Byggeår 1858
EndringerRestaurert i 1993
KirkegårdDet er kirkegård ved kirken
Arkitektur
Arkitekt Christian Heinrich Grosch
ByggematerialeTre
Kirkerommet
Plasser450
Beliggenhet

Flå kirke
60°25′41″N 9°27′57″Ø
Flå kirke (Buskerud) på Commons

Flå kirke er en korskirke fra 1858 i Flå kommune, Viken fylke. Byggverket er i tre og har 450 plasser. Adkomst til stedet er via Rv7.

I 1838 tok Flå menighet kontakt med Kirkedepartementet med bud om sterkt behov for midler til å bygge ny kirke i bygda. Gamle Flå stavkirke var falleferdig, og Hallingdalselva gravde seg stadig lenger inn på kirkegården slik at gamle likkister kom frem i dagen. I 1851 ble det vedtatt å bygge ny kirke, denne gang på vestsiden av elven. I 1856 startet arbeidet med den nye kirken, og 15. september 1858 ble kirken vigslet av prost Søren Bugge.

I våpenhuset henger er maleri av Kari Heie som var kjent som «Vis-Kari». Hun fikk jevnlig anfall - antagelig epileptiske - og fikk da angivelig syner som hun meddelte til bot og omvendelse, og særlig var det bygdas spillemenn som fikk unngjelde i hennes tordentaler.[1] Hun satte med dette i gang en vekkelse i bygda som spredte seg over store deler av Buskerud, og man tror også at hun var den første kvinnen som entret en norsk prekestol da hun fikk tale i Flå kirke.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Bergo, Jørgen: De klarsynte s. 56-71, Modum-trykk, 1974

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]