Olsen Nauen Klokkestøperi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Olsen Nauen Klokkestøperi
Org.formAksjeselskap
Org.nummer839 227 302
Etablert1844[1]
Hovedkontor BarkåkerRediger på Wikidata
LandNorge
Nettsted Offisielt nettsted

Olsen Nauen Klokkestøperi
59°18′36″N 10°21′42″Ø
Olsen Nauen Klokkestøperi på Sem i Tønsberg kommune i Vestfold.
Klokke fra Olsen Nauen Klokkestøperi

Olsen Nauen Klokkestøperi er et klokkestøperi, det vil virksomhet som lager klokker, i Tønsberg i Vestfold. Støperiet ble etablert 1844 av Ole Olsen, og drives i dag av sjette generasjon Olsen Nauen. Bedriften holder til på Nauen gård på Sem i Tønsberg kommune, og er i dag Norges eneste klokkestøperi.

Olsen Nauen Klokkestøperi produseres klokkespill, kirkeklokker, skipsklokker, gårdsklokker og mer i klokkebronse som er en bestemt blanding av kobber og tinn. Firmaet har levert kirkeklokker til de fleste norske kirker. En del av produksjonen eksporteres, dels til misjonskirker, men også til andre kunder. Klokkespillene i Oslo rådhus, Oslo domkirke, Sem rådhus i Tønsberg og Trefoldighetskirken i Arendal er eksempler på klokkespill levert av Olsen Nauen. Firmaet har laget et mobilt klokkespill som leies ut.

Nauen gård har også et lite museum med utstilling av gamle og nye klokker. Her kan en blant annet se Fon kirkes gamle klokke.

Bedriften drives i dag av Morten H. Olsen-Nauen som er klokkestøper i sjette generasjon. Faren Ole Christian Olsen Nauen ble i 2007 tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull for virksomheten.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ klokkestoperi.no, besøkt 3. februar 2020, «Olsen Nauen Klokkestøperi AS ble startet av smed Ole Olsen i 1844.»[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]