Ullerål kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ullerål kirke
Ulleraal kirke northeast-tb06.jpg
Område RingerikeRediger på Wikidata
Bispedømme Tunsberg bispedømmeRediger på Wikidata
Byggeår 1983–1984,2003-2004
KirkegårdNei
Arkitektur
Arkitekt Elisabet Fidjestøl (1983-84), Arkitektkontoret Sæther & Gythfeldt
ByggematerialeTeglstein og tre
StøpulModerne, frittstående på kirkes sørside
Kirkerommet
DiversePlass for ca. 360 personer
Beliggenhet

Ullerål kirke
60°10′49″N 10°15′30″Ø
Ullerål kirke på Commons

Ullerål kirke er en moderne arbeidskirke som ligger i bydelen Ullerål i Hønefoss i Ringerike kommune, Viken fylke. Første byggetrinn ble vigslet og tatt i bruk 25. mars 1984, mens 2. byggetrinn ble vigslet 28. november 2004. Kirken har rektangulær form.

Kirken hadde den første tiden tilhold i underetasjen i 1. byggetrinn og hadde rom for 130 personer. Første etasje ble bygget som barnehage, og tatt i bruk fra januar 1984[1] . Det nye bygget er ei moderne langkirke oppført i rød teglstein og trevirke. Kirken kan nå romme ca. 360 personer, men konstruksjonen gjør at den kan deles av etter behov.

Kirken ligger sentralt plassert i et boligfelt (lokalt kjent som Haldenjordet) på nordsiden av Hønefoss. I umiddelbar nærhet finnes også kommunale serviceboliger for eldre og uføre. Området ellers er preget av eneboliger og en del blokkbebyggelse.

Kirkebygget[rediger | rediger kilde]

Ullerål kirkes østvegg

Ullerål kirke bærer preg av tradisjonell kirkearkitektur i en moderne «innpakning». Kirken er oppført i rød teglstein og har sadeltak. Taket og de utvendige takdetaljene er dekket med altaskifer og kobberplater. Oppføringen av byggetrinn 2 hadde en kostnadsramme på 27,1 millioner kroner, hvorav 2,1 millioner var samlet inn av menigheten på forhånd.

Innvendig har kirken høy himling uten tradisjonelle takstoler. Over alterpartiet i kirkens østre del er det store vindusflater helt øverst i taket. Likeledes er det store vindusflater i vestgavlen av bygget. Byggets oppvarming består i det alt vesentlige av fjernvarme. Også innvendig består kirkens vegger av rød teglstein, mens taket har en kombinasjon av hvitmalte flater og trehvitt listverk. Gulvet i kirkerommet er flislagt med lys grå flis, og i taket henger fire lysekroner.

I kirkebygget er det også fasiliteter for andre formål, blant annet er det ungdomslokaler og en stor festsal i underetasjen. Kirkerommet er godt tilrettelagt for musikk, spesielt hva akustikk angår med en etterklang på 1,6-1,7 sekunder. Orgelet er et digitalt orgel med 48 stemmer og er levert fra Johannus orgelfabrikk i Nederland. Ellers har kirken flere kontorer og møterom og er godt utstyrt med nødvendige sanitæranlegg.

Kirken er rikt dekorert innvendig, blant annet med arbeider av den kjente billedkunstneren Ståle Kyllingstad. Utsmykkingen av fondveggen er utført i børstet, rustfritt stål, og er et arbeid av Halvor Bodin. I stedet for å gjengi en tradisjonell fortelling fra Bibelhistorien, skal det gi assosiasjoner til planteblader, røtter, tre, spirer, vekst og vann, altså alt som spirer og gror. Det blå er ment å symbolisere vann som er sentralt for både det som gror, og for dåpen. Over alt dette står det sterkeste av alle symboler, korset. Korset er en del av byggets konstruksjon og er som et vindu med blått glass. Alle messehaglene er laget av Saave Skaar.

Annet[rediger | rediger kilde]

Kirken ligger i Ullerål menighet i Ringerike prosti og tilhører Tunsberg bispedømme.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]