Orgelbygger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En orgelbygger er en håndverker som bygger, vedlikeholder og reparerer orgler. Det er et særlig vidtfavnende fag, siden orgelbyggeren må designe og være arkitekt for det instrumentet han skal bygge (eller han får noen til å bistå seg med den biten), samtidig som han bør være både finsnekker og beherske metallarbeid som lodding av metallpipene etc. Orgelets teknikk/mekanikk er å ligne med et intrikat ingeniørarbeid, der et samspill av mange små detaljer avgjør om instrumentet er godt å spille på for organisten.

Det virkelige kvalitetsstempelet knytter seg til den klangen orgelbyggeren greier å få ut av hver enkelt stemme og av hver enkelt pipe, og summen av disse stemmene, altså hvordan de står til hverandre og enten smelter fint sammen eller kontrasterer hverandre. Dette er ikke et spill av tilfeldigheter, men er resultatet av orgelbyggerens kunnskaper og ferdigheter, samtidig som det også er et svar på bestillerens spesifikasjoner for instrumentet.


Orgelbyggeren jobber som regel i et verksted. I tillegg så er han ofte i kirker og konsertsaler og monterer og tester ut orgler.

Utdanning[rediger | rediger kilde]

I Norge i dag er utdannelsen til dette yrket innen utdanningsprogrammet Design og håndverk eller bygg og anleggs teknikk. Du må gå to år på skole og to år i lære ute i bedrift. Første skoleåret er Vg1 Design og håndverk og andre skoleåret er Vg2 Design og trearbeid.

Orgelbyggerfaget er (pr. 2016) med på Utdanningsdirektoratets liste over små og verneverdige håndverksfag. Dette innebærer blant annet at bedrifter innen faget mottar utvidet støtte fra fylkeskommunen når de tar inn nye lærlinger.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]