Horten kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°25′37,016″N 10°29′24,004″Ø

Horten kirke
Horten Kirke front 20060415.jpg
Byggeår1855
Kirkegårdnei
Arkitektur
ArkitektChristian Henrik Grosch
TeknikkMur
ByggematerialeTegl
Kirkerommet
AlterAltertavle av Carl Julius Lorch, kopi av tavlen i Trefoldighetskirken i Oslo.
Plasser900
DiverseKirken har et orgel fra Olsen-Jørgensens orgelfabrikk med 18 registre, bygget i 1914.

Horten kirke, også kalt Garnisonskirken, er en steinkirkeKarljohansvern, vis-à-vis «Vervensporten» (Horten Industripark), i Horten i Vestfold.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Kirken er tegnet av arkitekt Christian Henrik Grosch, og stod ferdig bygget i 1856. Under siste krig ble Marinens Hovedverft, som da var okkupert av tyskerne, fullstendig utbombet. Det ble først sluppet ned markeringslys rundt vertfsområdet, samt en annen farge rundt kirken. Bombingen ble deretter utført med det som vel må regnes som datidens "kirurgiske presisjon", da kirken ble så å si urørt, mens verftet ble lagt i grus.[trenger referanse] En stor stein traff dog kirken under bombingen, og den ligger fortsatt på en bjelke på kirkens loft.

Inventar[rediger | rediger kilde]

Altertavlen er en kopi av Adolph Tidemands «Jesu dåp». Carl Julius Lorch malte kopien i Tidemands atelier i Tyskland og den ble satt opp i Horten før originalen kom på plass i Trefoldighetskirken i Oslo. Altertavlen avløste et stort malt trekors.

Døpefonten er laget av straffanger på Akershus festning.

Veslemøy Nystedt Stoltenbergs fire glassmalerier har jul, påske, pinse og ««Det nye Jerusalem» som motiv. De kom på plass i 1990 og 1992. Bombingen 9. april 1940 smadret de glassmalerier kirken hadde hatt fra 1920.

Krusifikset på alteret er skåret i tre av kunstneren Torbjørn Danielsen.

Kirkeskipet er en modell av en dampfregatt fra 1850-60.

Vedlikehold[rediger | rediger kilde]

Kirken gjennomgår for tiden vidlikehold utvendig. Blant annet skal taket byttes, og fasaden gås over. Innvendig er det installert nytt orgel, som stod ferdig 19. januar 2014.


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]