Hopp til innhold

Horten kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Horten kirke
OmrådeHorten
BispedømmeTunsberg bispedømme
ProstiNord-Jarlsberg prosti
FellesrådHorten Kirkelige Fellesråd
SognHorten sokn
Byggeår1855
KirkegårdDet er ikke kirkegård ved kirken. I stede brukes Horten kirkegård.
Arkitektur
ArkitektChristian Henrik Grosch
TeknikkMur
ByggematerialeTegl
Kirkerommet
DøpefontKlebesteinsfont, hugget av strafffanger fra Akershus festning
AlterAltertavle av Carl Julius Lorch, kopi av tavlen i Trefoldighetskirken i Oslo.
Plasser900
DiverseKirkens orgel ble bygget av orgelbygger Olsen-Jørgensen i 1914, og restaurert og utvidet av Karl Schuke Berliner Orgelbauwerkstatt i 2013.
Beliggenhet
Kart
Horten kirke
59°25′37″N 10°29′24″Ø

Horten kirke, også kalt Garnisonskirken, er en steinkirkeKarljohansvern, vis-à-vis «Vervensporten» (Horten Industripark), i Horten i Vestfold.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Kirken er tegnet av arkitekt Christian Henrik Grosch, en langkirke i nygotisk stil og stod ferdig oppført i 1855.[1] Under siste krig ble Marinens Hovedverft, som da var okkupert av tyskerne, fullstendig utbombet. Det ble først sluppet ned markeringslys rundt vertfsområdet, samt en annen farge rundt kirken. Bombingen ble deretter utført med det som vel må regnes som datidens "kirurgiske presisjon", da kirken ble så å si urørt, mens verftet ble lagt i grus.[2] En stor stein traff dog kirken under bombingen, og den ligger fortsatt på en bjelke på kirkens loft.

Inventar[rediger | rediger kilde]

Altertavlen er en kopi av Adolph Tidemands «Jesu dåp». Carl Julius Lorch malte kopien i Tidemands atelier i Tyskland og den ble satt opp i Horten før originalen kom på plass i Trefoldighetskirken i Oslo. Altertavlen avløste et stort malt trekors.

Døpefonten er laget av straffanger på Akershus festning.

Veslemøy Nystedt Stoltenbergs fire glassmalerier har jul, påske, pinse og ««Det nye Jerusalem» som motiv. De kom på plass i 1990 og 1992. Bombingen 9. april 1940 smadret de glassmalerier kirken hadde hatt fra 1920.

Krusifikset på alteret er skåret i tre av kunstneren Torbjørn Danielsen.

Kirkeskipet er en modell av en dampfregatt fra 1850-60.

Vedlikehold[rediger | rediger kilde]

Kirken har nylig gjennomgått utvendig vedlikehold, der deler av taket ble byttet, og fasaden ble sikret og restaurert. Innvendig er det installert nytt orgel, som stod ferdig til advent 2013, og ble innviet 19. januar 2014.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]